Izvorni znanstveni članak
Utjecaj različitih kultura na kvalitetu kravljeg bijelog mekog sira
Duška Lazarevska
; Zemjodelski fakultet, Skopje
Olga Bauer
Sažetak
Ispitan je utjecaj 3 različite kombinacije čistih kultura dodanih u pasterizirano kravlje mlijeko u cilju proizvodnje kravljeg bijelog sira praćenjem promjene sljedećih parametara: kiselosti (°T i pH), suhe tvari, masti, ukupnih proteina, topivih proteina, kuhinjske i drugih soli. Rezultati ovih varijanti uspoređivani su sa kontrolnim koji su dobiveni sa sirovim mlijekom bez dodatka kulture. Titracijska kiselost ispitivanih varijanti uključujući i kontrolu povećala se ali ne pravilno. Količina suhih tvari u toku zrenja se stalno povećavala. Mast u suhoj tvari svih varijanti a također i u kontroli je varirala u toku zrenja. U gotovo svim sirevima došlo je do smanjenja koncentracije ukupnih proteina. Kontrolni sir je imao višu koncentraciju kuhinjske soli i ostalih mineralnih tvari u usporedbi s ostalim varijantama.
Ključne riječi
kravlji bijeli meki sir; kvaliteta
Hrčak ID:
116213
URI
Datum izdavanja:
1.3.1983.
Posjeta: 1.047 *