Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Morfološke i reproduktivne karakteristike otočne populacije Podarcis siculus (REPTILIA: LACERTIDAE) sa otoka Krka (Hrvatska)


Puni tekst: engleski pdf 319 Kb

str. 5-22

preuzimanja: 588

citiraj


Sažetak

Gušteri roda Podarcis su danas jedni od najvažnijih predstavnika mediteranske herpetofaune, prvenstveno zbog velike varijabilnosti na otocima. Proučavali smo populaciju Podarcis siculus (REPTILIA: LACERTIDAE) s područja otoka Krka (sjeverni Jadran), te usporedili
dobivene rezultate sa ostalim vrstama lacertidnih gušterica na Mediteranu. Istraživanje je provedeno na živim gušterima koji su držani u terarijima pod prirodnim uvjetima svijetla i temperature, gdje su polegli jaja koja su inkubirana do izlijeganja. Jaja su inkubirana prosječno 31 dan, te se izlijeganje odvijalo od kraja srpnja do sredine kolovoza. Prosječna veličina tijela ženke (SVL) iznosila je 61,88 mm. Od ukupno 10 ženki, 9 je poleglo jaja, s prosjekom od 5,3 jaja, a najviše 7 jaja u leglu. Znanje o reproduktivnom potencijalu i životnim navikama ove vrste je bitno radi daljnjih planova monitoringa populacija ove invazivne vrste na navedenom području.

Ključne riječi

Hrčak ID:

116928

URI

https://hrcak.srce.hr/116928

Datum izdavanja:

1.7.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.219 *