Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Preciznost dvaju različtih silikona kondenzacijskoga tipa male viskoznosti nakon stvrdnjavanja

Marica Šimunović-Šoškić
Zdravko Delić


Puni tekst: hrvatski pdf 84 Kb

str. 331-337

preuzimanja: 987

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 61 Kb

str. 339-342

preuzimanja: 715

citiraj


Sažetak

Svrha rada bila je ustanoviti ima li dimenzijskih promjena kod dvajurazličitih kondenzacijskih silikonskih materijala za otiske male viskoznosti (Xantopren - Bayer, Njemačka i RTV - Bosnalijek, Sarajevo, BiH) s obzirom na različite načine pripreme (pasta i katalizator miješani ručno ili aparatom, s dodatkom triju kapljica vode ili bez njih), a u odnosu prema različitom vremenu odlaganja.
Ukupno je napravljeno 56 uzoraka po 7 uzoraka svakoga silikona (Xantopren, RTV) u različitim uvjetima (miješani rukom ili mehanički, s dodatkom triju kapljica vode ili bez njih). Zamiješani materijal izliven je u kalup i u njem se stvrdnuo. Tada su uzorci pažljivo izvađeni iz kalupa i pohranjeni na sobnoj temperaturi. Za mjerenje je poslužio optički instrument SIP-414 s digitalnim mikroskopom. Mjerenja dimenzijskih promjena učinjena su u različitim vremenskim razmacima nakon stvrdnjavanja (2, 4, 8 24 i 48 sati). Kao referentna vrijednost poslužila je dimenzija mjerne pločice kalupa, a iznosila je 24,7 mm.
Oba ispitana silikonska kondenzacijska materijala niske viskoznosti, bez obzira na način pripreme (miješane ručno ili strojno, s dodatkom triju kapljica vode ili bez njih) pokazali su kontinuiranu kontrakciju. Referentna vrijednost (dimenzija kalupa) bila je znatno veća od svih mjerenih vrijednosti nakon što se materijal stvrdnuo i bio izvađen iz kalupa (2, 4, 8, 24 i 48 sati). Što je razdoblje odlaganja materijala bilo duže, kontrakcija je bila veća. χ2 test pokazao je da su srednje vrijednosti izmjerenih uzoraka znatno manje od referentne vrijednosti, a u ovisnosti o vremenu odlaganja uzoraka. Kontrakcija je bila veća što su materijali duže bili odloženi. Već nakon 2 sata kontrakcija je kod svih uzoraka bila veća od 0,5 %.
Rezultati pokazuju da otisci silikonskim materijalima kondenzacijskoga tipa nemaju dovojnu dimenzionalnu stabilnost te ih treba izliti u tvrdome gipsu što je prije moguće kako bi se zadržala željena preciznost.

Ključne riječi

kondenzacijski silikoni; mala viskoznost; dimenzijske promjene

Hrčak ID:

11407

URI

https://hrcak.srce.hr/11407

Datum izdavanja:

15.9.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.525 *