Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kliničko i radiološko ispitivanje koštanih defekata nakon uporabe kolagenog matriksa

Mato Sušić
Pavel Kobler
Darko Macan
Irina Filipović-Zore
Željko Verzak
Davor Katanec


Puni tekst: hrvatski pdf 130 Kb

str. 273-280

preuzimanja: 1.094

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 64 Kb

str. 281-285

preuzimanja: 862

citiraj


Sažetak

Veliki koštani defekti čeljusti popunjavali su se do sada svim vrstama koštanih implantata, a najčešće sintetičnim neresorbilnim aloplastičnim implantatima (hidroksilapatit). Budući da u nas postoje podatci o samo dvjema vrstama resorbilnih ksenogenih koštanih implantata (Syntograft i Ilmaplant), svrha je ovog istraživanja provjera resorbilnosti i osteoinduktivne sposobnosti OSTEOVITA kao materijala za punjenje koštanih defekata pošto su odstranjene veće ciste (promjera većeg od 20 mm) i nakon apikotomije zuba, gdje više od jedne trećine zuba nema čvrstu koštanu podlogu.
Osteovit je kolageni matriks teleće spongioze sastavljen od poroznoga kolagena iz kojega su odstranjeni antigeni, masti, minerali, enzimi i sve nekolagene tvari. U istraživanje je uključen 41 bolesnik, 9 žena i 32 muškarca u dobi od 15. do 54. godine, 19 s kliničkom dijagnozom OPC i 22 s kliničkom dijagnozom cystis radicularis. Svim je bolesnicima postavljena proširena indikacija za apikotomiju, što znači da su imali koštane defekte veće od 20 mm u promjeru ili destruiranu alveolu duž više od jedne trećine korijena zuba.
Rezultati su prikazani na osnovi kliničkoga praćenja i rendgenskih snimaka, načinjenih nakon 6 mjeseci, 1 godine, 2 godine, 3 godine i 4 godine iza operacije. Klinički neuspješnim liječenjem bilježeni su slučajevi u kojima je u postoperativnom praćenju ustanovljena fistula. Procjenjivali smo uspješnost i na temelju rendgenoloških kriterija i to tako da smo, nakon podjele defekata na periapeksne (cirkumskriptne) i one smještene uzduž korijena zuba, podijelili rendgenske snimke u dvije skupine.
Rezultate imamo, nažalost, samo za 22 bolesnika, a ostali su isključeni iz ovoga istraživanja zbog nepotpuna praćenja.
Gledajući ukupnu uspješnost, po kliničkom kriteriju 20/22 bolesnika imaju klinički nalaz uredan, što je 91% uspješnosti. Raščlambom rendgenskih snimaka utvrdili smo kompletno cijeljenje u 13/22 bolesnika (59%). Raščlanili smo rezultate i s obzirom na lokalizaciju periapeksne promjene. U bolesnika s cirkumskriptnim promjenama utvrđeno je 88% kliničkog uspjeha, a u bolesnika s defektom uzduž korijena zuba 93% kliničkog uspjeha.
Prema rezultatima ovog istraživanja možemo zaključiti da je OSTEOVIT vrlo dobar resorptivni materijal za punjenje koštanih defekata. Njime je moguće proširiti indikaciju za apikotomiju i na one slučajeve u kojima više od jedne trećine zuba nema čvrstu koštanu podlogu.

Ključne riječi

kolageni matriks; koštani defekt

Hrčak ID:

11446

URI

https://hrcak.srce.hr/11446

Datum izdavanja:

15.9.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.164 *