Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prijedlog parametara u procjeni stomatopiroze

Ana Cekić-Arambašin
Josipa Sanja Pokupec-Gruden


Puni tekst: hrvatski pdf 86 Kb

str. 287-295

preuzimanja: 957

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 67 Kb

str. 297-302

preuzimanja: 869

citiraj


Sažetak

Stomatopiroza je stanje koje karakterizira osjećaj pečenja u usnoj šupljini. Postoje različiti etiološki čimbenici u nastajanju stomatopiroze: lokalni, sustavski i psihogeni. Kako se ne može dobiti ispravan i detaljan dijagnostički postupak, napravljen je upitnik s pomoću kojeg je moguće obuhvatiti sve očekivane karakteristike toga subjektivnog simptoma. Ispitivanje je provedeno na 60 ispitanika, od toga je 30 ispitanika sa stomatopirozom, a 30 je u kontrolnoj skupini, kod kojih nema stomatopiroze. Obje skupine, ispitna i kontrolna, imaju istu životnu dob. Prema spolu u objema skupinama podjednako prevladava ženska populacija. Testiranje je provedeno s pomoću upitnika koji u sebi, osim općih podataka o ispitaniku sadrži prijedloge o subjektivnoj i objektivnoj procjeni simptoma stomatopiroze. U subjektivnu procjenu simptoma ulaze: lokalizacija simptoma, opis simptoma, intenzitet simptoma, čestoća simptoma, vrijeme pojave simptoma, čimbenici koji pojačavaju simptome i promjena okusa. Procjena simptoma po kojoj se pokušao objektivizirati subjektivni simptom pečenja ustanovljena je termoesteziometrijskim mjerenjem, vizualnom analognom skalom (VASskala). Rezultati pokazuju postojanje stomatopiroze u ispitanika starije životne dobi, uglavnom ženskoga spola. Lokalizacija simptoma najčešća je na usnama. Opis simptoma pokazuje najveću zastupljenost pečenja u cijeloj usnoj šupljini. Intenzitet simptoma je nepodnošljiv, a čestoća simptoma je trajna. Vrijeme pojavljivanja simptoma je danju, a čimbenici koji pojačavaju simptome su napetost i postojanje zubnih proteza. Okusna osjetljivost je promijenjena. Vizualna analogna skala pokazuje se korisnom u objektiviziranju subjektivne procjene intenziteta simtoma, a termoesteziometrijsko mjerenje nije pokazalo upalnih promjena u usnoj šupljini. Iz priloženih rezultata može se zaključiti da predloženi upitnik može pridonijeti boljem dijagnostičkom postupku u procjeni subjektivnog simptoma stomatopiroze.

Ključne riječi

stomatopirosis; subjektivna procjena stomatopiroze; objektivna procjena stomatopiroze

Hrčak ID:

11447

URI

https://hrcak.srce.hr/11447

Datum izdavanja:

15.9.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.027 *