Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Antibakterijsko djelovanje Halotana, Eukaliptola i narančina ulja

Zoran Karlović
Ivica Anić
Ivana Miletić
Goranka Prpić-Mehičić
Sonja Pezelj-Ribarić
Teuta Maršan


Puni tekst: hrvatski pdf 63 Kb

str. 303-306

preuzimanja: 909

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 57 Kb

str. 307-309

preuzimanja: 2.341

citiraj


Sažetak

Za pokus su rabljeni sojevi Staphylococcus aureus i Enterococcus faecalis. Bakterijski inokulum od 0,5 Mc Farlanda razrijeđen je fiziološkom otopinom u omjerima 1:10, 1:10 2, 1:10 3, 1:10 4, 1:10 5 i 1:10 6. Otapalo količine 0,2 ml pomiješano je s istom količinom bakterijske suspenzije. Za svaku bakterijsku vrstu učinjeno je 60 uzoraka tj. po 10 uzoraka za pojedino razrjeđenje. Uzorci su hermetički zatvoreni i ostavljeni 10 i 30 minuta. Količina od 0,1 ml pojedinog uzorka nasađena je na krvnu ploču i pohranjena u termostat 24 h na temperaturi od 37˚C. Postupak je ponovljen dva puta. Halotan je pokazao najveću antibakterijsku aktivnost. Uništio je sve koncentracije sojeva Staphylococcus aureus i Enterococcus faecalis. Eukaliptol je djelovao na sojeve Staphylococcus aureus, a narančino ulje nije pokazalo antibakterijski učinak na ispitivane sojeve.

Ključne riječi

revizija; halotan; eukaliptol; narančino ulje; Staphylococcus aureus; Enterococcus faecalis

Hrčak ID:

11448

URI

https://hrcak.srce.hr/11448

Datum izdavanja:

15.9.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.237 *