Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

NOVI DUHOVNI POKRETI I OSTALA DUHOVNA GIBANJA - ODGOVOR NA SUVREMENU KRIZU VJERE

Milan Špehar ; Teologija u Rijeci, područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 234 Kb

str. 5-36

preuzimanja: 614

citiraj


Sažetak

Suvremena kriza vjere povezana je s krizom autoriteta, ali još više s pozitivnom željom za osobnim iskustvom vjere. Kako bi osobno iskustvo vjere ostalo pozitivno, a na izgradnju vjerničke zajednice, mora se odvijati unutar same vjerske zajednice. Kada se to ne događa, dolazi do subjektivizma (umjesto osobnog iskustva), do izdvajanja od drugih, do elitizma. Župa je u Katoličkoj Crkvi nukleus u kojemu se događa susret s Kristom, kao međusobni susreti i zajednički život vjernika. Skupine vjernika, koji zajedno žive određenu karizmu, klasičnoj župi mogu jako puno pomoći da ona ponovno oživi. Kako bi se to događalo, svaka zajednica u nizu zajednica i svaki karizmatski pokret u Crkvi moraju znati da je sva Crkva jedan pokret i da je svaka župa karizmatska župa, te da nema zajednice vjernika koji bi svoju karizmu mogli razvijati izvan župa.
Tu nastaju problemi izdvajanja i elitizma, od kojih je najveći izdvajanje skupine iz nedjeljnog euharistijskoga slavlja, za koju posljednji pape naglašavaju da je ono srž zajednice i zajedništva. Ključ za rješavanje problema župa-karizmatska zajednica ili pokret jest zajedničko služenje u različitosti karizmi. To se još, nažalost, nije ostvarilo, ali smo na putu ne niječući trajne probleme.
Osim pokreta postoje i razna tzv. karizmatska gibanja, kao: glosolalija, krštenje u Duhu, počivanje u Duhu, padanje u Duhu, „poruke“, „terapije“, čuda. U njima ima previše natruha magijskoga i ezoteričnoga. Potreba za njima utoliko je manjaukoliko više uranjamo u riječ Božju u Sv. pismu i koliko se više hranimo sakramentima. Osim toga, ti „“fenomeni“ često su zapreka za zdrav ekumenizam.

Ključne riječi

duhovni pokreti; duhovna gibanja; župa; Crkva; izdvajanje; elitizam; karizme; služenje

Hrčak ID:

118848

URI

https://hrcak.srce.hr/118848

Datum izdavanja:

27.7.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.546 *