Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Novi (stari) problemi europske poljoprivrede

Slavko Komar


Puni tekst: hrvatski pdf 20.654 Kb

str. 431-448

preuzimanja: 390

citiraj


Sažetak

Autor uzrok strepnje siromašnog dijela čovječanstva od gladi i straha
razvijenog svijeta od po zdravlje opasnih namirnica prepoznaje u industrijskom
načinu proizvodnje hrane. Obradio je ulogu agrobiznisa, Svjetske trgovinske organizacije
i seljačkih saveza europskih zemalja, te agrarnu politiku Europske unije, a
prikazao i neke kontraverze. Nakon konstatacije probitaka industrijskoga načina
proizvodnje hrane (niske i stabilne cijene te bogatstvo prehrambenih proizvoda) sa
stajališta rizika za zdravlje (i to bezobzirnosti za zdravlje ljudi te bezobzirnosti i
okrutnosti prema životinjama), temeljem analiza u novinskim i elektronskim medijima
i znanstvenoj literaturi posebice je prikazao: krizu belgijskih uzgajivača peradi
izazvanu dioksinom (ravnu propasti 14.000 tvornica); nesagledivost šteta od spongiformne
encefalopatije goveda (“kravljeg ludila”) zbog uporabe hrane animalnog
podrijetla u ishrani biljoždera; konzekvence primjene ilegalnih hormona i legalnih
antibiotika u obrocima hrane po zdravlje životinja; kritiku intenzivnog uzgoja (tov
velikih koncentracija životinja u malom prostoru kako bi se postigao što veći prirast,
itd.); kontaminaciju otpadnim tvarima - zagađivanje okoliša s gnojem, nitratima
i drugim polutantima, te pogubnost genetski modificiranih organizama i terminatora
tehnologija. U rad su uvrštene reakcije seljačkih saveza i javnosti, pristup i
odnos vlada pojedinih zemalja i Europske unije spram nekih pitanja. Seljaci, za koje
više nema mjesta u takvom načinu proizvodnje hrane, drže kako je intenzivna
poljoprivreda došla do svojih krajnjih granica i da ni vlade ni Europska unija nisu
dovoljno učinkoviti, da su štetne posljedice izazvane interesima povećanja profita
agrobiznisa (primjerice, proizvođača stočne hrane animalnog podrijetla i njihovih
saveznika - klaonica) te farmaceutskih kompanija.
to

Ključne riječi

industrijski način proizvodnje hrane; riziko po zdravlje i okoliš; seljak

Hrčak ID:

120121

URI

https://hrcak.srce.hr/120121

Datum izdavanja:

8.12.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.210 *