Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Slučajni nalaz lubanje Canis familiaris položene u srednjovjekovnu keramičku posudu s lokaliteta Torčec – Cirkvišće kraj Koprivnice

Tajana Sekelj Ivančan
Snježana Kužir
Mario Bauer
Zorko Marković


Puni tekst: hrvatski pdf 4.918 Kb

str. 61-77

preuzimanja: 336

citiraj

Puni tekst: njemački pdf 4.918 Kb

str. 78-79

preuzimanja: 250

citiraj


Sažetak

U proljeće 1999. godine slučajno je, na lokalitetu Torčec-Cirkvišće kraj Koprivnice, pronađena životinjska lubanja položena u keramičku posudu. Nakon provedene analize ustanovljeno je da gornji dio lubanje pripada srednje velikom mesojedu – psu (Canis familiaris L. 1758), prema anatomskoj podjeli u skupinu mesaticefaličnih pasa prema dolikocefaličnima te prema kinološkoj podjeli u skupinu brakoidnih pasa – goniča. Životinja je u trenutku smrti imala više od sedam mjeseci, a bila je najvjerojatnije ženskog spola.

Po svojim osnovnim značajkama tehnološkog procesa izrade posude koja podrazumijeva fakturu, boju, izradu same posude kao i oblik dna i ruba, te s obzirom na način ukrašavanja, vrstu ukrasa i njegov smještaj, lonac iz Torčeca mogao se izrađivati od druge polovine XII. i u XIII. stoljeću.

Rezultati analize ukazuju da slučajni nalaz životinjske lubanje položene u keramičku posudu s lokaliteta Torčec–Cirkvišće predstavlja pseću glavu, pažljivo odvojenu od ostalog tijela, kako bi bila pohranjena u keramički lonac, najvjerojatnije u ritualne svrhe, od sredine XIII. stoljeća.

Ključne riječi

Hrčak ID:

956

URI

https://hrcak.srce.hr/956

Datum izdavanja:

1.11.1999.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 1.379 *