Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Kondenzirajući ostitis - prikaz slučaja

Walter Dukić
Irina Filipović-Zore
Ivona Bago


Puni tekst: hrvatski pdf 136 Kb

str. 182-188

preuzimanja: 2.092

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 136 Kb

str. 182-188

preuzimanja: 861

citiraj


Sažetak

Kondenzirajući ostitis je patološko zadebljanje kosti u čeljustima, a karakteriziraju ga blagi klinički simptomi. Zadebljanje nastaje zbog poremećene pregradnje kosti, kao reakcija na blagu infekciju iz zubne pulpe.
Ekstremno zadebljanje kosti lijeve strane maksile uzrokovalo je i asimetriju lica, a kliničkim te radiološkim pregledom nije se mogla postaviti konačna dijagnoza. Diferencijalno-dijagnostički, u obzir su dolazili svi tumori koštanog tkiva i cementom te kondenzirajući ostitis zbog dugotrajnog neuspješnog konzervativno-endodontskog tretmana gornjega prvog molara.
Nakon kirurškog tretmana u lokalnoj anesteziji uklonjena je patološki promijenjena koštana masa i ekstrahiran zub uzročnik, jer se više nije mogao izliječiti konzervativnom terapijom. Patohistološki nalaz potvrdio je upalnu etiologiju koštane promjene. Postoperativni klinički i radiološki pregledi pokazali su potpunu sanaciju područja te koštano cijeljenje odgovarajuće gustoće i trabekularnosti.
Slučaj predstavljamo kao ekstremni primjer kondenzirajućeg ostitisa zbog veličine koštane promjene, a pokazuje kako i razmjerno blaga infekcija iz zuba može prouzročiti dosta velike koštane promjene.

Ključne riječi

infekcija; čeljust; zubna pulpa

Hrčak ID:

11578

URI

https://hrcak.srce.hr/11578

Datum izdavanja:

1.6.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.612 *