Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Nautički turizam u Republici Hrvatskoj u funkciji razvoja destinacije

Alen Jugović orcid id orcid.org/0000-0001-5031-4655 ; Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Anamarija Zubak ; Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Mirjana Kovačić orcid id orcid.org/0000-0002-3470-1679 ; Primorsko-goranska županija, Upravni odjel za pomorsko dobro, promet i veze, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 209 Kb

str. 61-72

preuzimanja: 7.287

citiraj


Sažetak

Predmet istraživanja ovog znanstvenog rada je nautički turizam, kao specifičan oblik modernih turističkih kretanja te jedan od najekspanzivnijih oblika turističke rekreacije, u funkciji razvoja destinacije. U ovom znanstvenom radu autori se bave problematikom razvoja nautičkog turizma i destinacije kao međusobno uvjetovanih pojava. Za tu su svrhu koristili metode: analize, generalizacije, dokazivanja te kompilacije.
Nautički turizam privlači golemu pozornost, kako u cijelom svijetu, tako i u Republici Hrvatskoj te se smatra jednom od značajnijih gospodarskih djelatnosti važnih za područje turizma. Značajka takve vrste turizma jest da pripada elitnom turizmu i da ima izuzetno značajne ekonomske učinke i visoku profitabilnost koji su posebno izraženi kroz brojne multiplikativne efekte.
Jedna od značajki nautičkog turizma je da ima veliki utjecaj na razvoj destinacije kojoj gravitira, a ta značajka se posebno ističe u nužnom razvijanju djelatnosti važnih za poboljšanje kvalitete usluge i proizvoda koje određena destinacija nudi plovilima i njihovim korisnicima. Utjecaj razvoja nautičkog turizma na destinaciju naročito je izražen i kroz utjecaj na gospodarsku održivost, društvenu održivost te, naposljetku, na ekološku održivost. Zaključci rada pokazuju da razvoj nautičkog turizma potiče razvoj destinacije, kao što i razvoj destinacije utječe na kakvoću usluge koju pruža nautički turizam.

Ključne riječi

nautički turizam; razvoj destinacije; utjecaj na održivost; Republika Hrvatska

Hrčak ID:

120358

URI

https://hrcak.srce.hr/120358

Datum izdavanja:

28.4.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 9.194 *