Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Istraživanje i rangiranje utjecajnih faktora na efikasnost i uspješnost procesa certifikacije sustava upravljanja kvalitetom metodom apriornog rangiranja faktora

Đuro Tunjić orcid id orcid.org/0000-0002-9397-4108 ; TÜV Croatia d.o.o., TÜV NORD Group, Savska 41, 10000 Zagreb, Croatia
Milan Kljajin orcid id orcid.org/0000-0002-9291-4111 ; J. J. Strossmayer University of Osijek, Mechanical Engineering Faculty in Slavonski Brod, Trg Ivane Brlić-Mažuranić 2, 35000 Slavonski Brod, Croatia
Veljko Kondić ; Polytechnic of Varaždin, J. Križanića 33, 42000 Varaždin, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 592 Kb

str. 383-388

preuzimanja: 262

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 592 Kb

str. 383-388

preuzimanja: 370

citiraj


Sažetak

U članku se prikazuje primjena metode rangiranja faktora u istraživanju efikasnosti i uspješnosti procesa certifikacije sustava upravljanja kvalitetom usklađenim sa zahtjevima međunarodne norme ISO 9001. Tijekom istraživanja ofikasnosti procesa certifikacije sustava upravljanja kvalitetom u poduzećima metaloprerađivačke djelatnosti u Republici Hrvatskoj, identificirani su različiti utjecajni faktori koji djeluju na sam proces certifikacije. Zbog toga se postavilo pitanje, može li se svaki faktor ravnopravno tretirati, odnosno postoje li faktori koji su važniji i koji imaju izraženije djelovanje i veći utjecaj na sam proces certifikacije? Istraživanjem su prikupljena mišljenja kompetentnih stručnjaka iz certifikacijskih ustanova, odnosno eksternih auditora koji su direktno uključeni u proces certifikacije, te predstavnika za kvalitetu poduzeća koja imaju certificirani sustav u trajanju od najmanje dvije godine. Nakon prikupljenih podataka provedeno je rangiranje utjecajnih faktora i analiza rezultata.

Ključne riječi

certifikacija, efikasnost, kvaliteta, metoda apriornog rangiranja faktora, sustav upravljanja kvalitetom, uspješnost, utjecajni faktori

Hrčak ID:

120392

URI

https://hrcak.srce.hr/120392

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.075 *