Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Hrvatska poljoprivreda u zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije: sadašnjost i sutrašnjica

Žaklina Jurišić orcid id orcid.org/0000-0002-0920-7361 ; Hrvatska Gospodarska Komora, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 766 Kb

str. 207-221

preuzimanja: 1.186

citiraj


Sažetak

Unatoč mogućnostima (resursi i klima), Hrvatska svojom domaćom proizvodnjom ne pokriva vlastite potrebe u primarnim poljoprivrednim proizvodima, niti u proizvodima prehrambeno - prerađivačke industrije. Usporedbom glavnih poljoprivrednih strukturnih i ekonomskih pokazatelja Hrvatske i članica EU-a može se generalno zaključiti o lošim rezultatima domaće poljoprivrede koji u konačnici generiraju nekonkurentan proizvod ili nedostatak proizvoda.
Pojedini pokazatelji izravno ukazuju na slabe točke kojima bi se poljoprivredna politika trebala žurno pozabaviti ukoliko se želi održati sektor i bolje pozicionirati na europskoj sceni – nedostatna ekonomija obujma, neodgovarajuća struktura proizvodnje, niski prinosi kod većine gospodarstava, visoki troškovi proizvodnje, problematičan plasman proizvoda.
Mehanizmi Zajedničke poljoprivredne politike odgovaraju potrebama i nude rješenja za rješavanje problema hrvatske poljoprivrede i ruralnih područja mjerama ruralnog razvoja, no uspjeh će ovisiti o administrativnim kapacitetima središnje administracije, lokalne administracije i ustanova u poljoprivredi te konačno interesu i financijskim kapacitetima potencijalnih korisnika.

Ključne riječi

hrvatska poljoprivreda; poljoprivreda u Europskoj uniji; reforma hrvatske poljoprivrede

Hrčak ID:

121295

URI

https://hrcak.srce.hr/121295

Datum izdavanja:

15.5.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.951 *