Skoči na glavni sadržaj

Uvodnik

Predgovor

Franjo Tomić


Puni tekst: hrvatski pdf 761 Kb

str. 1-2

preuzimanja: 203

citiraj


Sažetak

Zavod za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji osnovan je temeljem Ugovora o radu koji je u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti potpisao predsjednik akademik Zvonko Kusić, u ime Koprivničko-križevačke županije župan Darko Koren, ing. građ. i u ime Grada Križevaca gradonačelnik Branko Hrg. Ugovor je potpisan 17. siječnja 2013. u Križevcima gdje je Zavod i smješten. Nakon utemeljenja (01. ožujka 2013.) Zavod je počeo intenzivno raditi. Rezultat početnog uspješnog rada izdavanje je ovog prvog broja RADOVI – CIVITAS CRISIENSIS. Ova edicija bila je pripremljena za tisak svega šest mjeseci nakon utemeljenja Zavoda, što dokazuje ne samo početnu primjerenu aktivnost Zavoda već se u njoj prepoznaje i stvarna potreba žitelja Koprivničko-križevačke županije za osnivanjem ove značajne institucije sa sjedištem u Križevcima – gradu s bogatom prošlošću od 761 godine postojanja.
Prostor Koprivničko-križevačke županije, kao i žitelji koji pripadaju njemu, svojim prirodnim, povijesnim, kulturnim, umjetničkim i gospodarskim vrijednostima predstavljaju neprocjenjivo bogatstvo Lijepe Naše. Dovoljno je napomenuti da je na ovom prostoru razvijena prehrambena industrija s proizvodnjom vrijednih i traženih proizvoda u okviru svjetski poznate „Podravke“. Uz gospodarske vrijednosti, Grad Križevci su kolijevka znanosti i obrazovanja posebno naše poljoprivrede i šumarstva. S ovog prostora potječu brojni akademici, znanstvenici i umjetnici koji su iza sebe ostavili povijesnu, kulturnu, znanstvenu i umjetničku baštinu. Brigu o ovoj bogatoj baštini Koprivničko-križevačke županije utemeljeni Zavod je preuzeo i brinut će o čuvanju njihovih vrijednosti. Prema tome, uloga koju ovaj Zavod treba činiti u ovoj županiji istovjetna je s ulogom koju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti stalno čini u svrhu promicanja intelektualnog, znanstvenog, kulturnog i umjetničkog rada te gospodarskog i društvenog napretka na prostoru Republike Hrvatske. Ovu značajnu ulogu Zavod će također trajno činiti u suradnji s odgovarajućim postojećim znanstvenim i kulturnim institucijama, kao i brojnim znanstvenicima i stručnjacima raznolikih struka, ne samo s prostora ove županije već i iz cijele Hrvatske te iz drugih zemalja. U svojoj široj intelektualnoj suradnji Zavod će obilježavati i njegovati povijesne, kulturne i umjetničke vrijednosti, a isto tako će kreirati nove inicijative i pomagati u provedbi novih programa u razvoju gospodarstva, kako bi činio što veći doprinos u razvoju našeg društva općenito i ostvarivanju boljih životnih uvjeta našim žiteljima.
U skladu ovako korisne uloge, koju čini i koju će stalno u budućnosti činiti naš Zavod, pozivam znanstvenike, stručnjake i umjetnike svih profila na suradnju, kako bi zajednički više doprinosili daljnjem raznolikom razvoju naše županije i Lijepe Naše.

Ključne riječi

Hrčak ID:

121297

URI

https://hrcak.srce.hr/121297

Datum izdavanja:

15.5.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 669 *