Izvorni znanstveni članak
Ulje Fusarium spp. iz sirutke kao supstrata
Arzu Akpinar-Bayizit
; Uludag University, Faculty of Agriculture, Department of Food Engineering, 16059 Gorukle, Bursa-Turkey
Tulay Ozcan
; Uludag University, Faculty of Agriculture, Department of Food Engineering, 16059 Gorukle, Bursa-Turkey
Lutfiye Yilmaz-Ersan
orcid.org/0000-0002-8482-5055
; Uludag University, Faculty of Agriculture, Department of Food Engineering, 16059 Gorukle, Bursa-Turkey
Fikri Basoglu
; Uludag University, Faculty of Agriculture, Department of Food Engineering, 16059 Gorukle, Bursa-Turkey
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti mogućnost sineteze ulja Fusarium spp. koristeći deproteiniziranu sirutku kao izvor ugljika. Ukupni lipidi akumulirani u biomasi gljiva utvrđeni su u rasponu od 0,1467-0,8661 mg lipida po mg biomase. Plinskom kromatografijom utvrđeno je da su glavni sastojci sintetiziranih mikrobnih lipida Fusarium spp: palmitinska kiselina (C16:0), palmitoleinska kiselina (C16:1), stearinska kiselina (C18:0), oleinska kiselina (C18:1) i linolna kiselina (C18:2), te se može zaključiti da je sirutka učinkovit medij za sintezu lipida Fusarium spp.
Ključne riječi
ulje mikrobnog porijekla; sirutka; Fusarium spp
Hrčak ID:
121605
URI
Datum izdavanja:
21.5.2014.
Posjeta: 3.168 *