Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ BILJNE PROIZVODNJE I NAČINA SUZBIJANJA KOROVA NA NJIHOVU POJAVU, RAST TE PRINOS KUKURUZA (Zea mays L.) I STOČNOGA GRAŠKA (Vigna unguiculata L.)

Felix Ogar Takim ; Department of Agronomy, University of Ilorin, Ilorin, Nigeria
Omosuyi Fadayomi ; Department of Agronomy, University of Ilorin, Ilorin, Nigeria
Friday Ekeleme ; Department of Plant Health Management, Micheal Okpara University of Agriculture, Umudike, Umuahia, Nigeria


Puni tekst: engleski pdf 130 Kb

str. 10-15

preuzimanja: 462

citiraj


Sažetak

Utjecaj sustava biljne proizvodnje i načina suzbijanja korova na njihov rast, proizvodnju biomase te prinos kukuruza i stočnoga graška ispitivao se u Ilorinu, u savani južne Gvineje (9°29' N, 4°35' E and 307 m nadmorske visine) u Nigeriji. Korov se pojavio 3-15 tjedana nakon sadnje (TNS). Utvrđeno je 43 vrste korova i 38 rodova unutar 20 porodica. Fimbristylis littoralis Gaudet, Tridax procumbens L i Eleusine indica Gaertn bile su najzastupljenije vrste korova. Sustav biljne proizvodnje i način suzbijanja korova značajno su utjecali na njegovu pojavu. Značajno manji broj korova (p≤0.05) zabilježen je u međuusjevima i parcelama tretiranim herbicidima, dok su veća gustoća i biomasa korova zabilježeni u neobradivim i zakorovljenim kontrolnim parcelama u odnosu na druge parcele. Ukupni prinosi usjeva bili su značajno viši na površinama s međuusjevom u odnosu na one bez, a komponente prinosa usjeva bile su veće kod sjetve bez međuusjeva u odnosu na one s međuusjevom. U radu se raspravlja o mogućim primjenama rezultata ispitivanja na suzbijanje korova.

Ključne riječi

sustav biljne proizvodnje; sjetva s međuusjevom; suzbijanje korova; rast korova; prinos

Hrčak ID:

123377

URI

https://hrcak.srce.hr/123377

Datum izdavanja:

18.6.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.140 *