Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

UTJECAJ POLIMORFIZMA FABP3 I LEPR GENA NA SADRŽAJ INTRAMUSKULARNE MASTI U MIŠIĆNOM TKIVU SVINJA

Kristina Budimir ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Vladimir Margeta ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Gordana Kralik ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Polonca Margeta ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 111 Kb

str. 48-53

preuzimanja: 547

citiraj


Sažetak

Intenzivni uvjeti proizvodnje, selekcija usmjerena na povećanje postotka mišićnoga tkiva u polovicama te zahtjevi potrošača doveli su do smanjivanja udjela intramuskularne masti u trupovima svinja. Intramuskularna mast je čimbenik koji utječe na okus, sočnost i mekoću mesa. Porodica FABP proteina dovodi do razlike u sadržaju intramuskularne masti kod različitih pasmina svinja. FABP3 i LEPR geni su kandidatni geni za svojstvo intramuskularne masti, a njihovi polimorfizmi objašnjavaju varijabilnosti koje se javljaju kod različitih pasmina svinja. Cilj je ovoga rada prikazati utjecaj gena na različiti sadržaj intramuskularne masti u trupovima svinja s obzirom na njihov genotip.

Ključne riječi

intramuskularna mast; FABP3 gen; LEPR gena; genotip svinja

Hrčak ID:

123392

URI

https://hrcak.srce.hr/123392

Datum izdavanja:

18.6.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.239 *