Poljoprivreda, Vol. 20 No. 1, 2014.
Ostalo
UZGOJ SVINJA ZA PROIZVODNJU TRADICIONALNIH MESNIH PROIZVODA
Đuro Senčić
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Plodna Slavonija poznata je po proizvodnji više vrsta suhomesnatih proizvoda: kulenu, kulenovoj seki, kobasici, šunki i slanini, ali i drugim svinjskim prerađevinama (krvavici, švarglu, čvarcima, masti). Za njihovu proizvodnju potrebne su „zrele svinje“ odgovarajuće klaoničke kvalitete. Proizvodnja svinja za tradicionalne mesne proizvode može se odvijati u različitim proizvodnim sustavima (otvorenima, zatvorenima, poluotvorenima, „organskima“). Svaki od navedenih sustava daje specifičnu kvalitetu svinja za klanje, a time i njihovih proizvoda. Proizvodni sustavi mogu značajno utjecati na performanse rasta te kvalitetu trupa i mesa svinja. Taj utjecaj proizlazi iz međusobnoga djelovanja uvjeta držanja, količine i sastava hrane i korištenoga genotipa svinja. Odabir sustava proizvodnje ovisan je o lokalnim proizvodnim uvjetima, genotipu svinja, zahtjevima potrošača (tržišta) za određenom kvalitetom proizvoda i drugim čimbenicima. Slavonski tradicionalni mesni proizvodi mogu svojom kvalitetom biti prepoznatljivi hrvatski brend na domaćem i inozemnome tržištu. Za proizvodnju tih proizvoda standardne kvalitete, potrebne su i svinje standardne kvalitete, o čijoj se proizvodnji u ovoj knjizi i raspravlja.
Ključne riječi
Hrčak ID:
123397
URI
Datum izdavanja:
18.6.2014.
Posjeta: 2.183 *