Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Sukob kao društveno-politički pojam

Ymer Ismaili


Puni tekst: engleski pdf 175 Kb

str. 381-403

preuzimanja: 1.074

citiraj


Sažetak

Čak i nakon teorijskog uvida i empirijskog tumačenja terminologije koja se odnosi na sukob 2001, sve ostaje nejasno, a pitanje «Što se dogodilo s oružanim sukobom u Makedoniji 2001?» još se uvijek postavlja.
Premda je prošlo pet godina, definicija oružanog sukoba u Makedoniji 2001 još uvijek nije konačna.

Politička pravna terminologija koju koriste akteri ovih događaja je potpuno neprimjerena i protivna trima sudionicima u sukobu; vojno-policijskim snagama Makedonije, NOA i međunarodnom čimbeniku.
Svi ti termini i koncepti uzrokovali su zbrku u njihovu tumačenju i komunikaciji u masovnim medijima. Činjenica je da je nepoštivanje političkih pravnih termina u empirijskoj sferi komunikacije dovelo do subjektivnog tumačenja objektivnih događaja i okolnosti u oružanom sukobu 2001.

U Makedoniji se 2001. dogodio oružani sukob između naoružanih skupina i državne policije. Pitanje koje se postavlja u ovoj fazi je - jesmo li imali etnički sukob ili etnički rat? Je li postojao geo-strateški sraz u tom sukobu? Pokazuje li nam taj sukob da smo imali građanski rat? Je li terminologija «rata za ljudska prava» korištena u tom sukobu?

Sva ova pitanja i mnoga druga još uvijek traže znanstvene i empirijske odgovore.

Ključne riječi

sukob (nasilan - nenasilan); sukob kao proces; politički sustav; rat; kriza; nasilje; etnički sukob; ekstremizam; bunt

Hrčak ID:

11588

URI

https://hrcak.srce.hr/11588

Datum izdavanja:

15.4.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 2.633 *