Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15644/asc48/2.123
In vitro istraživanje apikalnog mikropropuštanja pet tehnika punjenja kanala
Manuel Monterde
; Zavod za endodonciju Katoličkog sveučilišta u Valenciji, Španjolska
Antonio Pallarés
; Zavod za endodonciju Katoličkog sveučilišta u Valenciji, Španjolska
Cristina Cabanillas
; Zavod za endodonciju Katoličkog sveučilišta u Valenciji, Španjolska
Ignacio zarzosa
; Zavod za endodonciju Katoličkog sveučilišta u Valenciji, Španjolska
Alejandro Victoria
; Zavod za endodonciju Katoličkog sveučilišta u Valenciji, Španjolska
Sažetak
Svrha: Željelo se usporediti tehnike punjenja kanala – od lateralne kondenzacije do ostalih tehnika kondenzacije punila koje uključuju fizičke (temperatura: Soft-Core®, Obtura II®) i kemijske promjene (condensation: Guttaflow®, Resilon®) te njihov konačni utjecaj na dimenzijsku stabilnost i apikalno mikropropuštanje. Materijali i metode: Obrađeno je 212 zuba izvađenih iz ortodontskih ili parodontoloških razloga te su nasumce podijeljeni u pet grupa po njih 40. Odabrano je i po šest uzoraka za pozitivnu i negativnu kontrolu. Svi zubi obrađeni su sistemom Hero 642 i za svaku je grupu uporabljena različita tehnika punjenja: lateralna kondenzacija, Obtura II®, Soft-Core®, Guttaflow® ili Resilon®. Zatim su svi uzorci uronjeni u crnu tintu te nakon 72 sata obrađeni Robertsonovom tehnikom transparentizacije. Nakon toga je filtracija tinte izmjerena stereoskopskim mikroskopom. Za statističku analizu korištena je analiza varijabilnosti i post-hoc testiranje. Rezultati: Grupa zuba obrađena tehnikom Soft-Core® imala je značajno veće mikropropuštanje u odnosu na ostale tri skupine kod kojih smo se koristili ostalim tehnikama. Rezultati mikropropuštanja bili su slični. Zaključak: U ovom istraživanju zubi obrađeni tehnikom Soft-Core ® imali su veće apikalno mikropropuštanje nego oni kod kojih su primijenjene ostale tehnike.
Ključne riječi
zub, apeks; zubno propuštanje; korijenski kanal, brtvljenje; korijenski kanala, materijali za punjenje
Hrčak ID:
124283
URI
Datum izdavanja:
1.7.2014.
Posjeta: 2.626 *