Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UČINAK SELEKCIJE SNIŽENJA STABLJIKE NA UROD I KOMPONENTE URODA ZRNA JEČMA

A. Lalić
J. Kovačević
D. Novoselović
G. Drezner
D Babić
K. Dvojković


Puni tekst: engleski pdf 206 Kb

str. 5-11

preuzimanja: 404

citiraj


Sažetak

U radu su istraženi učinci selekcije na kraću stabljiku kod ječma u populaciji linija F4 generacije izvedene iz kombinacije križanja Timura x Osk.4.208´2-84 pomoću metode potomstva sjemenke po biljci (SSD) i pedigree metode.
Ostvarena izravna genetska dobit sniženja stabljike bila je 10,22 % u gustoj sjetvi (400 zrna/m2 ) i 11,47 % u rijetkoj sjetvi (100 zrna/m2 ). Utvrđeno je da je dužina stabljike svojstvo relativno visokog heritabiliteta (0,643 i 0,735). Jaki negativni učinci sniženja dužine stabljike u rijetkoj i gustoj sjetvi procijenjeni su za urod zrna po biljci, urod zrna po parceli i broj plodnih vlati. Manje naglašeni negativni učinci utvrđeni su za masu zrna po klasu i broj zrna po klasu. Fenotipske i genotipske korelacije između dužine stabljike i drugih svojstava bile su uglavnom značajne i pozitivne s višim vrijednostima u gustoj sjetvi.
Selekcija na skraćenje stabljike bila je učinkovita za poboljšanje toga svojstva. Međutim, nepovoljne korelacije značajno su utjecale na neželjenu ekspresiju drugih svojstava, naročito na urod zrna po biljci, urod zrna po parceli i broj plodnih vlati. Daljnje snižavanje visine stabljike trebalo bi biti praćeno i odgovarajućom selekcijom na druga svojstva, posebno urod zrna po biljci, masu zrna i žetveni indeks.

Ključne riječi

ječam, selekcijski kriterij, genetska dobit, dužina stabljike, urod zrna, komponente uroda zrna

Hrčak ID:

11937

URI

https://hrcak.srce.hr/11937

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.077 *