Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Ultrazvučna semiologija - usporedba anatomskog nalaza i ultrazvučnog prikaza struktura mišićnokoštanog sustava

Nadica Laktašić-Žerjavić ; Klinika za reumatske bolesti i rehabilitaciju, Klinički bolnički centar Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Porin Perić ; Klinika za reumatske bolesti i rehabilitaciju, Klinički bolnički centar Zagreb, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 4.508 Kb

str. 85-93

preuzimanja: 4.213

citiraj


Sažetak

Ultrazvučni (UZV) pregled kao jeftina, neinvazivna i neionizirajuća metoda oslikavanja postao je koristan u reumatologiji jer daje brzi uvid u mekotkivne i zglobne strukture mišićnokoštanog sustava. Posebna vrijednost UZV u reumatologiji je u ranom otkrivanju upalnih promjena mekog tkiva (sinovitis, tenosinovitis), kao i u ranoj detekciji erozija kosti uz mogućnost procjene aktivnosti upalnog procesa Power Dopplerom što zajedno omogućuje praćenje učinkovitosti medikamentozne terapije u upalnim reumatskim bolestima. Memoriranje i prepoznavanje specifične UZV slike pojedinih tkivnih struktura, patoloških procesa i artefakata pri UZV pregledu (ultrazvučna semiologija) esencijalno je u savladavanju UZV kao dijagnostičke metode.
U članku je pregledno prikazan i slikovno popraćen karakterističan UZV nalaz tkivnih struktura mišićnokoštanog sutava te osnovnih patoloških promjena i artefakata pri UZV pregledu.

Ključne riječi

ultrazvuk; mišićnokoštane bolesti; sinovitis; tenosinovitis; tendinopatija

Hrčak ID:

124411

URI

https://hrcak.srce.hr/124411

Datum izdavanja:

20.10.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.653 *