Nursing journal, Vol. 19 No. 2, 2014.
Pregledni rad
https://doi.org/10.11608/sgnj.2014.19.027
Prehrana bolesnika na liječenju dijalizom
Goran Halovanić
; Opća bolnica Ogulin, Bolnička ulica 38, 47300 Ogulin, Hrvatska
Sažetak
U radu se opisuju metode prehrane u bolesnika kod kojih je u uporabi metoda liječenja hemodijalizom ili peritonejskom dijalizom. Opisuje se važnost uporabe najvažnijih namirnica, njihove energetske vrijednosti te njihova zastupljenost u svakodnevnoj prehrani. Kod pacijenata na dijalizi znatno je povećan rizik od nastanka malnutricije te je stoga prehrana iznimno važna za njihov život te tijek liječenja. Bubrezi su važni organi za eliminaciju štetnih produkata metabolizma
[citokini i anafilatoksini], kao i za izlučivanje tjelesnih tekućina.
Unošenjem prikladnih namirnica organizmu se olakšava kontrola nakupljanja štetnih produkata metabolizma u organizmu te se omogućava olakšana funkcija bubrega. Svaka promjena prehrambenih navika teška je. Stoga uvijek treba imati na umu da je svaki čovjek individual, te stoga pacijente koji se nalaze na terapiji kroničnom dijalizom treba kontinuirano pratiti, posebice u odnosu na
starosnu dob, tjelesnu konstituciju, i naći za njih najbolji prehrambeni dijetni režim.
Ključne riječi
prehrana; dijaliza; bubrezi; otpadne tvari; dijeta
Hrčak ID:
124519
URI
Datum izdavanja:
6.7.2014.
Posjeta: 4.090 *