Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Standardizirani ultrazvučni pregled lakta

Nadica Laktašić-Žerjavić ; Klinika za reumatske bolesti i rehabilitaciju, Klinički bolnički centar Zagreb, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.051 Kb

str. 62-67

preuzimanja: 754

citiraj


Sažetak

Dijagnostički ultrazvuk (UZV) muskuloskeletnog sustava je metoda oslikavanja koja je neinvazivna, neionizirajuća i jeftina. Korisna je u dijagnostici patoloških promjena mekih tkiva i zglobova, a smatra se nadopunom kliničkom pregledu. Lakat je lako dostupan zglob ultrazvučnoj pretrazi. Za ultrazvučni pregled lakta koristi se linearna sonda visoke frekvencije (10-15 MHz) i visoke rezolucije. Ultrazvučni pregled lakta uključuje pregled prednjeg, medialnog, lateralnog i stražnjeg aspekta zgloba uz prikaz zajedničkog tetivnog polazišta ekstenzora i fleksora s epikondila humerusa, tetive tricepsa i bicepsa. UZV-om se može detektirati kompresivna neuropatija ili dislokacija ulnarnog živca te izljev u lakatnom zglobu i olekranonskoj burzi. Za detekciju sinovialne vaskularizacije koristi se power doppler (PD).
U ovom članku prikazana je standardizirana tehnika ultrazvučnog pregleda lakta uz slikovni prikaz normalnog nalaza lakta.

Ključne riječi

dijagnostički ultrazvuk; lakat; tetiva; izljev; burzitis

Hrčak ID:

124627

URI

https://hrcak.srce.hr/124627

Datum izdavanja:

14.10.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.110 *