Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Implementacija sustava i aplikacija softvera za monitoring sustava sigurnosti hrane u djelatnosti ugostiteljstva

Natalija Uršulin-Trstenjak orcid id orcid.org/0000-0003-2704-8090 ; Sveučilište Sjever, Koprivnica, Hrvatska
Davor Levanić orcid id orcid.org/0000-0003-1940-848X ; Sveučilište Sjever, Koprivnica, Hrvatska
Saša Šušnić ; ŠUŠNIĆ d.o.o., Rijeka, Hrvatska
Dragan Gazibara ; Daruvarske toplice, Daruvar, Hrvatska
Vesna Šušnić ; ŠUŠNIĆ d.o.o., Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 470 Kb

str. 166-170

preuzimanja: 466

citiraj


Sažetak

U cilju osiguravanja sustavnog i kontinuiranog nadzora KT i KKT HACCP sustava u djelatnosti ugostiteljstva, čime se osigurava sigurnost hrane, moguće je primijeniti informatičku podršku. U slučaju kada se radi o velikom broju uređaja (rashladne i termičke opreme) s velikom dislokacijom unutar cijelog objekta, odgovarajuće rješenje nudi se kroz uspostavu sistemske i aplikativne programske opreme centralnog nadzornog sustava (CNS). Sastoji se od sistemske i aplikativne programske opreme. Sistemska oprema postavljena je putem „novaPro“ stanica sa oznakom MASTER i Function Block Diagram programom. Aplikativnu opremu čine nadzorni sustav, alarmiranje na nadzornom nivou (NN), izvještaji, sustav AS-a (automatske stanice), kronologija na NN i zaštita na NN. Sastav programske opreme nastao je na temelju zahtjeva korisnika. Jedan takav sustav nadzora prikazati će se i u ovome radu.
Prednosti sustava iskazuju se u kontinuiranom monitoringu, trenutnom prepoznavanju odstupanja od postavljenih parametara, ustanovljavanju kvarova opreme, olakšanom dokumentiranju parametara i stvaranju baze podataka koji se mogu iskoristiti za analizu trendova i provođenje preventivnih radnji, što utječe i na optimizaciju ljudskih resursa.

Ključne riječi

informatizacija; HACCP; rashladna oprema

Hrčak ID:

124895

URI

https://hrcak.srce.hr/124895

Datum izdavanja:

15.6.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.234 *