Tehnički glasnik, Vol. 8 No. 2, 2014.
Stručni rad
Implementacija sustava i aplikacija softvera za monitoring sustava sigurnosti hrane u djelatnosti ugostiteljstva
Natalija Uršulin-Trstenjak
orcid.org/0000-0003-2704-8090
; Sveučilište Sjever, Koprivnica, Hrvatska
Davor Levanić
orcid.org/0000-0003-1940-848X
; Sveučilište Sjever, Koprivnica, Hrvatska
Saša Šušnić
; ŠUŠNIĆ d.o.o., Rijeka, Hrvatska
Dragan Gazibara
; Daruvarske toplice, Daruvar, Hrvatska
Vesna Šušnić
; ŠUŠNIĆ d.o.o., Rijeka, Hrvatska
Sažetak
U cilju osiguravanja sustavnog i kontinuiranog nadzora KT i KKT HACCP sustava u djelatnosti ugostiteljstva, čime se osigurava sigurnost hrane, moguće je primijeniti informatičku podršku. U slučaju kada se radi o velikom broju uređaja (rashladne i termičke opreme) s velikom dislokacijom unutar cijelog objekta, odgovarajuće rješenje nudi se kroz uspostavu sistemske i aplikativne programske opreme centralnog nadzornog sustava (CNS). Sastoji se od sistemske i aplikativne programske opreme. Sistemska oprema postavljena je putem „novaPro“ stanica sa oznakom MASTER i Function Block Diagram programom. Aplikativnu opremu čine nadzorni sustav, alarmiranje na nadzornom nivou (NN), izvještaji, sustav AS-a (automatske stanice), kronologija na NN i zaštita na NN. Sastav programske opreme nastao je na temelju zahtjeva korisnika. Jedan takav sustav nadzora prikazati će se i u ovome radu.
Prednosti sustava iskazuju se u kontinuiranom monitoringu, trenutnom prepoznavanju odstupanja od postavljenih parametara, ustanovljavanju kvarova opreme, olakšanom dokumentiranju parametara i stvaranju baze podataka koji se mogu iskoristiti za analizu trendova i provođenje preventivnih radnji, što utječe i na optimizaciju ljudskih resursa.
Ključne riječi
informatizacija; HACCP; rashladna oprema
Hrčak ID:
124895
URI
Datum izdavanja:
15.6.2014.
Posjeta: 1.691 *