Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Rituximab (MabThera®) - lijek za bolesnike s reumatoidnim artritisom s neadekvatnim odgovorom na TNF inhibitore - kada mijenjati terapiju?

Jadranka Morović-Vergles ; Zavod za kliničku imunologiju i reumatologiju, Klinika za unutarnje bolesti, Klinička bolnica “Dubrava”, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 425 Kb

str. 70-72

preuzimanja: 345

citiraj


Sažetak

B stanice imaju važnu ulogu u patogenezi reumatoidnog artritisa (RA). U posljednje vrijeme, u RA se primjenjuju biološki lijekovi koji su usmjereni na B limfocite kao ciljne stanice. Prvi iz ove skupine lijekova koji je u kliničkoj primjeni bio je rituximab (RTX).
U 25 do 40% bolesnika liječenih s anti-TNFα lijekovima ne postiže se adekvatan odgovor. Neadekvatno (neučinkovito) liječenje jest ako u bolesnika s RA ne postignemo remisiju, odnosno nisku aktivnost bolesti. Koje su daljnje opcije liječenja tih bolesnika? Primjena drugog anti-TNFα lijeka ili započinjanje liječenja biološkim lijekom koji ima različit mehanizam djelovanja. Liječenje s rituksimabom bolesnika s RA s perzistentnom aktivnom bolesti unatoč primjeni anti-TNFα lijeka može biti učinkovitije nego liječenje drugim anti-TNFα lijekom.

Ključne riječi

rituksimab; reumatoidni artritis; neadekvatan (neučinkovit) odgovor na liječenje; anti-TNFα lijekovi

Hrčak ID:

125250

URI

https://hrcak.srce.hr/125250

Datum izdavanja:

17.10.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.719 *