Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Kuk u reumatskim bolestima

Zrinka Jajić ; Klinika za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Klinička bolnica “Sestre milosrdnice”, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 421 Kb

str. 34-35

preuzimanja: 328

citiraj


Sažetak

Klinička dijagnostika koksofemoralnog zgloba temelji se na poznavanju funkcionalne anatomije i primijenjene biomehanike, poznavanju tegoba i znakova bolesti zglobova te savladavanju fizikalnog pregleda lokomotornog sustava. Etiologija bolnog kuka vezana je za promjene intraartikularnih struktura (hrskavica, sinovijalna membrana, zglobna tijela), periartikularnih struktura zgloba kao i anatomskih struktura izvan područja kuka s projekcijom boli u to područje. Kliničke manifestacije ovise o tome koje su strukture zahvaćene. Glavni simptom je bol a može biti popraćena šepanjem, zakočenošću zgloba kao i sistemskim znakovima kao što je umor, iscrpljenost, gubitak tjelesne težine.
Iako je današnja tehnologija za dijagnostiku muskuloskeletnih bolesti znatno unaprijeđena, anamneza i dalje ostaje vrlo važna i gotovo nezamjenlljiva uz svakako iscrpan i kvalitetno proveden fizikalni pregled lokomotornog sustava.

Ključne riječi

bolni kuk; etiologija; klinička slika; dijagnostika

Hrčak ID:

125981

URI

https://hrcak.srce.hr/125981

Datum izdavanja:

15.10.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.776 *