Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Istraživanje dvojezičnosti u Jugoslaviji

Albina Nećak-Lük ; Pedagoški inštitut Univerze Edvarda Kardelja, Ljubljana, Slovenija


Puni tekst: slovenski pdf 2.385 Kb

str. 275-284

preuzimanja: 397

citiraj


Sažetak

U radu se daje opći pregled istraživanja o problemima dvojezičnosti koje provode istraživači u Jugoslaviji. Autorica se ograničila na prikaz radova koji se bave fenomenom dvojezičnosti u naroda i narodnosti u Jugoslaviji te pripadnicima nacionalnih manjina u susjednim državama kao i u migranata jugoslavenskog podrijetla koji su privremeno ili stalno zaposleni u inozemstvu.
Nakon pokušaja razgraničenja polja istraživanja od gledišta pojedinačnih znanstvenih disciplina i s obzirom na interdisciplinarni znanstveni pristup, autorica daje kratku povijest istraživanja dvojezičnosti s opisom osnovnih motiva koji su potaknuli znanstveni interes i rad na tom području.
S obzirom na predmet istraživanja koji je u središtu zanimanja istraživača radovi su grupirani u tri kategorije: 1) istraživanja o društveno uvjetovanim promjenama u strukturi jezika u kontaktu; 2) istraživanja o kognitivnim, osobnim i govornim karakteristikama dvojezičnog govornika; 3) istraživanja koja ispituju korelaciju između dvojezičnosti i socijalne strukture pojedinih etničkih skupina te dinamiku dvojezične interakcije u višejezičnim društvima.

Ključne riječi

dvojezičnost; Jugoslavija

Hrčak ID:

128324

URI

https://hrcak.srce.hr/128324

Datum izdavanja:

31.10.1988.

Podaci na drugim jezicima: engleski slovenski

Posjeta: 1.366 *