Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Slavenski liturgijski izvori od IX. do XIII. stoljeća

Kristijan Kuhar ; Kristijan Kuhar, Staroslavenski institut, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 165 Kb

str. 363-379

preuzimanja: 618

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 165 Kb

str. 363-379

preuzimanja: 473

citiraj


Sažetak

Inkulturacijskom misijom bizantskih intelektualaca svetih Konstantina Ćirila i Metoda u Veliku Moravsku 863. godine, započinje razdoblje staroslavenske i glagoljske liturgijske književnosti. Sveti Konstantin Ćiril i Metod preveli su liturgijske knjige na staroslavenski jezik te su, zapisujući ih glagoljicom, stvorili novu liturgijsku književnost u Srednjoj Europi. Svojim su djelovanjem u rimsku i bizantsku liturgijsku tradiciju unijeli novinu jezika i grafije. Rano razdoblje slavenske liturgije rimskoga i bizantskoga obreda vrijeme je od ćirilometodske misije u 9. stoljeću do sredine 13. stoljeća, tj. vrijeme kada se na nov liturgijski jezik i nova pisma prevode i priređuju liturgijske knjige obiju liturgijskih tradicija, i slavenska liturgija postaje dijelom obiju crkvenih tradicija. Povijesno-liturgijski izvori slavenske liturgije kanonski su spomenici, liturgijski fragmenti i kodeksi iz navedenoga vremena. U tipologiji odražavaju raznolikost sadržaja te svjedoče o razvoju slavenske liturgijske tradicije rimskoga i bizantskoga obreda.
U prvom poglavlju iznijet će se informacije iz Žitija Konstantina Ćirila i Žitija Metoda o prevođenju i priređivanju liturgijskih knjiga. U drugom poglavlju prikazat će se razvoj tipologije liturgijskih knjiga rimskoga i bizantskoga obreda, da bi se u trećem poglavlju slavenski liturgijski spomenici mogli prikazati unutar određene tipologije. Ovaj rad pregledno donosi slavenske kanonske spomenike kao liturgijske izvore i upućuje na raznolikost sadržaja.

Ključne riječi

Sveti Ćiril i Metod, rimski obred, bizantski obred, Kijevski listići, Vatikanski misal Illirico 4, glagoljica, staroslavenski jezik

Hrčak ID:

129660

URI

https://hrcak.srce.hr/129660

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.814 *