Učenje za poduzetništvo, Vol. 2 No. 2, 2012.
Izvorni znanstveni članak
Agroturizam u funkciji razvoja poduzetništva u Vukovarsko - srijemskoj županiji – stanje i perspektive
Sandra Mrvica Mađarac
; Odjel za Studij trgovine, Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru, Vukovar, Hrvatska
Marina Guzovski
; Financijska služba, Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru, Vukovar, Hrvatska
Slobodan Stojanović
orcid.org/0000-0001-6155-6115
; Odjel za Studij trgovine, Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru, Vukovar, Hrvatska
Sažetak
Sukladno trendovima na domaćem i svjetskom turističkom tržištu, u Vukovarsko-srijemskoj županiji moguć je razvoj agroturizma. Glavni su aduti razvoja ove vrste turizma autohtona sela u županiji, domaća hrana, prikaz tradicionalnog života na selu, bogata ruralna arhitektura, flora i fauna te veliki broj obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava. Iako je ovo još nerazvijen oblik turizma u ovoj županiji, uz određene smjernice razvoja, mogao bi postati jedan od važnih pokretača kvalitete života ruralnih područja. Razvoj agroturizma nije kompliciran poduzetnički pothvat i lagan je za realizaciju budući da ovakav oblik turizma nema potrebu za izgradnjom novih receptivnih kapaciteta, već se njegov razvoj temelji na iskorištavanju postojećih resursa u tradicionalno ambijentalnim kućama. Na taj način poljoprivrednici bi, osim dodatnih prihoda, postigli pluriaktivnost i bolji plasman svojih proizvoda. Agroturizmom je moguće stvaranje povoljne poduzetničke klime i prepoznatljivosti ove županije po svojim prirodnim, tradicionalnim, gastronomskim i kulturnim ljepotama.
Ključne riječi
agroturizam; Vukovarsko-srijemska županija; poduzetništvo; obiteljska poljoprivredna domaćinstva
Hrčak ID:
130283
URI
Datum izdavanja:
1.12.2012.
Posjeta: 2.149 *