Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Kakvoća prehrane u studentskom centru u Splitu

Katja Ćurin
Zlatka Knezović
Jadranka Marušić


Puni tekst: hrvatski pdf 115 Kb

str. 93-100

preuzimanja: 1.478

citiraj


Sažetak

Nacin prehrane znacajno utjece na mentalnu i fizicku kondiciju studenata. Adekvatan unos visokovrijednih bjelancevina, vitamina (osobito B-skupine) i minerala regulira važne metabolicke procese
u organizmu, te utjece na kognitivne funkcije bitne u procesu ucenja kod studenata.
Cilj rada bio je ispitati kvalitetu prehrane studenata u Splitu u odnosu na preporucene vrijednosti radi predlaganja mjera za unapredenje.
U razdoblju od 1999. do 2005. godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Splitu ispitana je prehrambena i energetska vrijednost 71 dnevnog obroka uzetih jedanput mjesecno metodom slucajnog
izbora u Studentskom centru u Splitu. Analizirane vrijednosti usporedene su sa zadanim normativima.
Ispitana je ucestalost korištenja namirnica iz osnovnih skupina. Prehrambene i energetske vrijednosti dnevnih obroka tijekom sedam godina ispitivanja manje su od zadanih normativa. Odstupanja su najveca za masti (do 40%) i bjelancevine (34%). Udio kruha u ukupnoj energetskoj vrijednosti je u prosjeku oko
40%, dakle nešto više od zadanih preporuka. Jelovnici su jednolicni, slabo su zastupljene namirnice poput ribe, mlijeka i mlijecnih proizvoda, mahunarki, te sezonskog voca i povrca. Utvrdeni propusti trebaju se korigirati zbog utjecaja prehrane na zdravlje i proces ucenja kod studenata.

Ključne riječi

prehrana studenata; prehrambeni standardi; edukacija; prevencija

Hrčak ID:

12552

URI

https://hrcak.srce.hr/12552

Datum izdavanja:

15.6.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.509 *