Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ideologizacija mladih u Bosni i Hercegovini na primjeru Titovog fonda za stipendiranje mladih radnika i radničke djece Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine (1974. - 1986)

Aida Ličina Ramić ; Institut za istoriju, Sarajevo, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 415 Kb

str. 475-494

preuzimanja: 348

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 415 Kb

str. 475-494

preuzimanja: 615

citiraj


Sažetak

U ovom ćemo radu prezentirati proces ideologizacije mladih u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini na osnovi primjera rada Titova fonda za stipendiranje mladih radnika i radničke djece Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. Mlade se ideologiziralo dobro organiziranim i ozbiljno osmišljenim sistemom u kojem je prosvjetna politika igrala značajnu ulogu. U sistemu prosvjetne politike stipendiranje je bilo jedan od instrumenata u ostvarivanju zadanih ciljeva. Titov se fond izdvaja kao dobar primjer jer se po svojoj strukturi organizacije, od savezne do općinske razine, te po obimu poslova udaljio od djelatnosti sličnih institucija. Rad Titova fonda prezentirat ćemo na osnovi arhivske građe te onodobnoga tiska, a za kontekstualizaciju određenih pitanja poslužit će nam odgovarajuća literatura.

Ključne riječi

Titov fond za stipendiranje mladih radnika i radničke djece Socijalističke Republike Bosne i Hercegovi, Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, stipendiranje, ideologizacija, omladinske radne akcije

Hrčak ID:

131255

URI

https://hrcak.srce.hr/131255

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.376 *