Poljoprivreda, Vol. 20 No. 2, 2014.
Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIH TRETMANA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST U PLODOVIMA JAGODA TIJEKOM SKLADIŠTENJA
Ivna Štolfa
orcid.org/0000-0002-6052-6624
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Odjel za biologiju, Osijek, Hrvatska
Sead Marić
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Odjel za biologiju, Osijek, Hrvatska
Sanela Marić
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Odjel za biologiju, Osijek, Hrvatska
Aleksandar Stanisavljević
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Rosemary Vuković
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Odjel za biologiju, Osijek, Hrvatska
Martina Varga
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Odjel za biologiju, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Pravilno skladištenje voća učinkovit je način za održavanje kvalitete i nutritivne vrijednosti plodova nakon berbe. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kako ekološki prihvatljivi tretmani (otopina salicilne kiseline, otopina koloidnoga srebra i ozon) utječu na ukupnu antioksidacijsku aktivnost u plodovima jagoda (Fragaria x ananassa Duch.) sorte Albion tijekom 7 dana skladištenja pri 4°C. Koncentracije askorbinske kiseline, ukupnih fenola i ukupna antioksidacijska aktivnost u plodovima jagoda određeni su spektrofotometrijski. Svi primijenjeni tretmani prouzročili su povećanje koncentracije askorbinske kiseline u plodovima jagoda, što potvrđuje povoljno djelovanje navedenih tretmana na očuvanje kvalitete i nutritivne vrijednosti plodova. Tretman otopinom salicilne kiseline bio je najučinkovitiji, jer je prouzročio značajno povećanje koncentracije fenola, askorbinske kiseline i ukupne antioksidacijske aktivnosti na kraju perioda skladištenja.
Ključne riječi
jagoda; uvjeti skladištenja; fenoli; askorbinska kiselina; ukupna antioksidacijska aktivnost
Hrčak ID:
131504
URI
Datum izdavanja:
22.12.2014.
Posjeta: 2.093 *