Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

UTJECAJ GENOTIPA I SUSTAVA DRŽANJA NA KVALITETU PAČJEG MESA

Hava Mahmutović ; Udruženje Bosper, Tuzla, BiH


Puni tekst: hrvatski pdf 73 Kb

str. 61-64

preuzimanja: 347

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 73 Kb

str. 61-64

preuzimanja: 268

citiraj


Sažetak

U radu se istražuje utjecaj genotipa pataka (pekinš-ke i Cherry Valley) i sustava držanja (zatvoreni boksovi i boksovi s ispustima) na kvalitetu pačjega mesa. Ukupno 240 jednodnevnih pačića (120 kom svakoga genotipa) raspoređeno je u 4 skupine s 20 jedinki u 3 ponavljanja. Skupine P1 i C1 činili su pačići pekinške patke i Cherry Valley hibrida koji su držani u zatvorenim boksovima, a P2 i C2 činile su skupine pačića držanih u boksovima s ispustima. Genotip pataka, uvjeti držanja i njihova interakcija nisu utjecali na završne tjelesne mase pačjih brojlera i klaoničke mase trupova (P>0,05). Udjeli prsa, bataka sa zabatcima i leđa u trupovima pačića bili su pod utjecajem genotipa (P=0,01), kao i udjeli mišićnoga tkiva u prsima (P<0,01). Vrijednosti pH mišićnoga tkiva ovisile su o sustavu držanja (P=0,012). Boja prsnoga mesa ovisila je o ispitivanim čimbenicima. Na CIE L* vrijednost djelovao je sustav držanja (P=0,043), na CIE a* vrijednost djelovali su sustav držanja (P=0,047) i genotip (P=0,022), kao što su na CIE b* vrijednost utjecali genotip (P=0,017) i sustav držanja (P=0,036). Genotip pataka utjecao je na sadržaj bjelančevina i vlage u mesu prsa (P=0,030). Sustav držanja ima statistički značajan utjecaj (P<0,001) na TBARS vrijednosti (jg MDA/g tkiva). Interakcija genotipa i sustava držanja bila je statistički značajna (P=0,001) samo za TBARS vrijednosti u mesu prsa. Oksidativni procesi u smrznutim uzorcima prsa, zabataka i jetara pačjih brojlera odvijali su se tijekom 6 tjedana pod utjecajem istraživanih čimbe¬nika (P<0,05). Sustav držanja pačića imao je statistički značajan utjecaj na koncentraciju karbonil proteina u svježem mesu zabataka (P=0,001) i u smrznutome mesu prsa (P=0,035). Genotip pataka (P<0,05) utjecao je na koncentraciju: C20:1n-9 i CLA (c9, t11) u mesu prsa te C18:1n-9c, C18:1, C20:1n9 i C18:2n6 u mesu zabataka. Sustav držanja utjecao je na koncentraciju C18:1n9C u mesu psa i koncentraciju C18:1, C17:0, C16:1 i C18:1 izo-mer C i n-3 PUFA u mesu zabataka. Interakcija genotipa i sustava držanja bila je značajna za C14:1 i C18:1 izomer u mesu prsa, kao i C18:1n6c u mesu zabataka (P<0,05).

Ključne riječi

pekinška patka; Cherry Valley; sustav držanja; kvaliteta mesa; TBARS; FA

Hrčak ID:

131510

URI

https://hrcak.srce.hr/131510

Datum izdavanja:

22.12.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.215 *