Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ciljna orijentacija, samohendikepiranje i samoefikasnost srednjoškolaca

Ivana Rupčić
Svjetlana Kolić-Vehovec


Puni tekst: hrvatski pdf 133 Kb

str. 105-117

preuzimanja: 1.877

citiraj


Sažetak

Cilj je ovog istraživanja bio ispitati postoji li razlika između dviju vrsta orijentacije na izvedbu, tj. orijentacije na izvedbu i orijentacije na izbjegavanje izvedbe, te utvrditi jesu li i na koji način orijentacija na izvedbu i orijentacija na učenje povezani sa samoefikasnošću kao pozitivnim obrazovnim ishodom, samohendikepiranjem kao negativnim obrazovnim ishodom, te školskim uspjehom.
U istraživanju je sudjelovalo 400 učenika triju srednjih škola iz Zadra: gimnazije, Medicinske i
Pomorske škole. Iz Skale uzoraka adaptivnog u_enja (PALS, Midgley i sur., 2000) korištena je revidirana verzija Skale učeničkih ciljnih orijentacija i dvije podljestvice iz Skale ponašanja, vjerovanja i stavova povezanih sa školom i to Akademska samoefikasnost i Akademsko samohendikepiranje. Faktorska analiza skale pokazala je da se ne mogu razlikovati dvije vrste orijentacije na izvedbu.
Orijentacija na znanje i orijentacija na izvedbu u blagoj su korelaciji kod učenika u sve tri škole. Orijentacija na znanje povezana je sa samoefikasnošću u sve tri škole, a sa školskim uspjehom na uzorcima gimnazijalaca i učenika Medicinske škole. Orijentacija na izvedbu također je povezana sa samoefikasnošću na sva tri uzorka, ali je na uzorcima gimnazijalaca i Pomorske škole povezana i sa samohendikepiranjem. Kod gimnazijalaca sve su varijable bile značajno povezane sa školskim uspjehom, a kao značajani samostalni prediktori školskog uspjeha izdvojili su se orijentacija na znanje i samoefikasnost.

Ključne riječi

ciljna orijentacija, samohendikepiranje, samoefikasnost

Hrčak ID:

12658

URI

https://hrcak.srce.hr/12658

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.834 *