Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

JEZIČNE JEDINICE POSEBNA TIPA NA PRIMJERU GLAGOLA DAVATI/DATI

Barbara Kunzmann-Müller ; Humboldt-Universität, Berlin


Puni tekst: hrvatski pdf 722 Kb

str. 71-84

preuzimanja: 388

citiraj


Sažetak

Ovaj se prilog bavi uporabom glagola davati/dati koji pokazuje veliku učestalost i izrazitu polisemiju. Najprije se prikazuje i objašnjava uporaba prototipske, za glagole specifične leksičke semantike. Glavna se zamjedba odnosi i na druga uporabna područja, za koja je karakteristična redukcija specifične glagolske semantike sve do promjena značenjskog tipa.
Kratko se skicira mnogostruka uporaba tipa davati/dati. U prilogu se obuhvatnije zalazi u načine uporabe infinitivne glagolske dopune. Izdvajaju se konstrukcije s direktivnom, premisivnom i posesivnom interpretacijom, a pritom se zalazi u njihovu gramatičkoteorijsku relevantnost.
Glede tipa leksičke jedinice davati/dati u hrvatskome jeziku utvrđuje se da se ona svrstava u red kompleksnih jedinica koje mogu imati leksičku i gramatičku uporabu. Svojom mnogostruko idiosinkretskom determinacijom predstavljaju zanimljiv istraživački objekt ne samo u lingvistici hrvatskoga jezika, nego i u disciplinama kao što su tipologija i opća lingvistika.

Ključne riječi

leksička semantika; glagolska semantika; glagoli; davati; dati

Hrčak ID:

132586

URI

https://hrcak.srce.hr/132586

Datum izdavanja:

15.1.1996.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 1.948 *