Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Povrće i voće kao vehikulumi salmoneloza

S. Pavić
M. Smoljanović
D. Ropac
D. Laštre
E. Cetinić
M. Hadžiosmanović
B. Mioković
L. Kozačinski


Puni tekst: hrvatski pdf 542 Kb

str. 17-22

preuzimanja: 1.023

citiraj


Sažetak

U ovom radu izneseni su podaci o rezultatima višegodišnjeg praćenja salmoneloza kojima su vektori bili kontaminirano povrće, sjemenke, klice i voće. Najpoznatije epidemije u SAD-u i Zapadnim zemljama javile su se kao posljedica kontaminacije klica alfalfa (lucerna – djetelina sedmača), rajčica, salate, kikirikija, lubenica, dinja, riže i sl. Uobičajeno mišljenje kako salmonele kontaminiraju povrće i voće samo površinski, napušteno je u svjetlu otkrića da ovi mikroorganizmi, kao i drugi patogeni mogu penetrirati u stabljiku, lišće i plodove kroz neoštećeni korjenski sustav ali i zbog oštećenja ovih struktura. Istraživanja su pokazala da je na molekularnoj razini potreban sustav TTSS efektorskih proteinskih molekula pomoću kojega različiti patogeni prodiru kroz neoštećeni korjenski sustav u biljku. U fazi klijanja sjemena, zbog otpuštanja hranjivih spojeva, bakterijski biofilm na sjemenju i klicama može postići invazivne koncentracije od 106–107 CFU/g biljne mase. Temeljni je izvor patogena u poljoprivrednoj proizvodnji kontaminirana voda, pa se preporučuju postupci njenog kondicioniranja prije navodnjavanja poljoprivrednih kultura, ali i postupci dezinfekcije voća i povrća koje se konzumira bez termičke obrade i to uranjanjem u otopine Na hipoklorita, H2O2 i sl.

Ključne riječi

Salmonella spp. u povrću i sjemenju

Hrčak ID:

12746

URI

https://hrcak.srce.hr/12746

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.192 *