Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

PRIMJENA INTEGRIRANIH TEHNOLOGIJA ZA SMANJENJE OTPADA, UŠTEDU ENERGIJE I SMANJENJE EMISIJE STAKLENIČKIH PLINOVA U POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENOM SEKTORU

Andrea Hublin orcid id orcid.org/0000-0001-9381-2363 ; EKONERG - Institut za energetiku i zaštitu okoliša
Mirjana Čurlin ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 215 Kb

str. 95-101

preuzimanja: 369

citiraj


Sažetak

Sadašnje gospodarenje otpadom iz poljoprivredno-prehrambenog sektora u Hrvatskoj predstavlja specifičan problem za okoliš zbog neodgovarajućeg i nekontroliranog gospodarenja velikim dijelom tog otpada, što može uzrokovati onečišćenje zraka, tla, površinskih i podzemnih voda.
Primjena integriranih tehnologija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru ima veliki potencijal u smislu smanjenja otpada, uštede energije i smanjenja emisije stakleničkih plinova. Razvojem procesa teži se nultim emisijama otpada. Poljoprivredno-prehrambeni otpad može se koristiti za proizvodnju biogoriva pomoću različitih procesa fermentacije. Optimizacija integriranog procesnog sustava vodi efikasnijem korištenju sirovina i otpada, u svrhu ostvarivanja održivog procesa.
Ciljevi EU, 20% energije proizvedene iz obnovljivih izvora i 20% smanjenja emisije stakleničkih plinova do 2020., mogu se ispuniti primjenom novih, ekološki prihvatljivih tehnologija za proizvodnju energije i obradu otpada uz manje troškove, u pogledu potrošnje energije i utjecaja na okoliš.

Ključne riječi

Poljoprivredno-prehrambeni otpad, energija, emisija stakleničkih plinova

Hrčak ID:

132748

URI

https://hrcak.srce.hr/132748

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 867 *