Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Multifaktorijalno istraživanje nemalignih limfadenopatija

Lj. Perić
S. Židovec-Lepej
T. Jeren
A. Vince
S. Kozić
N. Perić


Puni tekst: hrvatski pdf 74 Kb

str. 105-110

preuzimanja: 3.684

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja: Povećani limfni čvorovi su česta pojava u ljudi. Vjerojatnost da je limfadenopatija nemaligne etiologije iznosi 80% u dobi do 40. godine života. Cilj ovog prospektivnog istraživanja (n=110 bolesnika) bile je etiološka, citomorfološka i citoimunološka karakterizacija nemalignih limfadenopatija. Ispitanici: 110 bolesnika koji su se javili na Odjel zarazne bolesti u Osijeku zbog povećanja jednog ili više limfnih čvorova.
Metode: anamnestički upitnik, klinički pregled, rutinske hematološke i biokemijske pretrage, etiološka serološka dijagnostika, UZV pregled, citopunkcija, lančane reakcije polimeraze (PCR) za detekciju EBV DNK u uzorcima periferne krvi bolesnika, te imunofenotipizacija limfocita periferne krvi na protočnom citometru.
Rezultati: Čak u 57% od ukupnog broja bolesnika s nemalignom limfadenopatijom serološkim testovima je dokazana EBV infekcija dok je u 21,8% bolesnika dokazana bakterijska infekcija. Toksoplazmoza je dokazana u 9,1% bolesnika, tularemija u 3,6%, miješana infekcija u 3,6%, bolest mačjeg ogreba u 2,7%, tuberkuloza u 0,9% i citomegalovirusna infekcija (CMV) u 0,9% bolesnika. U bolesnika s EBV limfadenopatijom od 6-18 godina (58%) najčešća lokalizacija povećanog limfnog čvora bila je submandibularno (45%), a potom ispred sternokleidomastoidnog mišića (41%) uz promjer 2-3 cm (72%). Najveći broj bolesnika imao je ukupan broj leukocita unutar referentnih vrijednosti (55%), no dominirala je limfocitoza (81%) s pojavom reaktivnih limfocita (57%), sedimantacija eritrocita je bila povišena (70%), a CRP unutar referentnih vrijednosti (57%). LDH je povišena (71%), kao i AST (84%) i ALT (87%), a svi citološki nalazi punktata limfnog čvora bili su reaktivna hiperplazija limfnog čvora. U 4 bolesnika s negativnom EBV serologijom dokazana je EBV DNK u perifernoj krvi. Analiza limfocitnih subpopulacija periferne krvi bolesnika s akutnom EBV infekcijom pokazala je porast subpopulacije T-limfocita, CD8+ T- limfocita i HLA-DR+ T-limfocita uz istovremeno smanjenje postotka B-limfocita i CD4+ T-limfocita u odnosu na referentne vrijednosti.
Zaključak: Suvremene molekularne i imunofenotipizacijske metode imaju svoje mjesto u razjašnjavanju etiologije nemalignih limfadenopatija.

Ključne riječi

Nemaligne limfodenopatije - etiologija; dijagnostika

Hrčak ID:

12762

URI

https://hrcak.srce.hr/12762

Datum izdavanja:

30.9.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 9.622 *