Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Trendovi u energetici upućuju na traženje novih paradigmi

Stevo Kolundžić ; DSc., grad. eng. of petroleum engineering


Puni tekst: hrvatski pdf 94 Kb

str. 127-132

preuzimanja: 597

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 490 Kb

str. 119-126

preuzimanja: 426

citiraj


Sažetak

Energetika je pred krupnim promjenama. Slučajno ili ne, početak vidljivih promjena koincidira s početkom svjetske ekonomske krize. U tom su vremenu Sjedinjene Države napravile krupan tehnološki iskorak-privele su proizvodnji, najprije nekonvencionalne rezerve plina a sve su uspješniji i u proizvodnji nafte iz nekonvencionalnih ležišta. Njihova rastuća domaća proizvodnja, uz konkurentne cijene proizvodnje, omogućuje im da uz jeftiniju energiju budu troškovno konkurentni sa svojim robama u izvozu, i to u odnosu na glavne takmace na svjetskom tržištu; EU, Kinu i Daleki Istok u cjelini. Europa je pak odlučila prednjačiti u očuvanju atmosfere od daljnjeg prekomjernog onečišćenja. Njena dosljednost je potvrđena kroz EU Energetsku strategiju (3×20), s čvrstom nakanom uvođenja programiranih udjela OIE u zadanim granicama.
Hrvatska, kao nova članica EU, mora i treba slijediti načela energetske strategije EU. Uz postojeću visoku energetsku uvoznu ovisnost i duboku ekonomsku krizu tijekom posljednjih šest godina, ispunjavanje obveza uvođenja udjela od 20% OIE do 2020.g. se može izvršiti u formalnom smislu.
Budući da obnovljivi izvori energije nisu ekonomski samoodrživi, mora ih se subvencionirati. Istraživanje i razvoj tehnološki naprednih članica EU na tom području pokazuju da se traže, i nađena su konceptualna rješenja koja unaprjeđuju ekonomiku OIE i posredno proizvodnje električne energije. Ulazimo u vrijeme kada stare energetske paradigme valja zamijeniti novima. Novi izazovi se ne mogu rješavati starim obrascima. Radi toga treba ozbiljno razmišljati o izradi nove Strategije energetskog razvitka RH.

Ključne riječi

obnovljivi izvori energije (OIE); konvergencija umreženih energija

Hrčak ID:

132894

URI

https://hrcak.srce.hr/132894

Datum izdavanja:

10.6.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.854 *