Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

JANAF - strateški naftovod za sigurnost opskrbe Jugoistočne i Srednje Europe

Gordana Sekulić ; DSc, dipl. oec.


Puni tekst: hrvatski pdf 60 Kb

str. 155-157

preuzimanja: 1.272

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 358 Kb

str. 151-154

preuzimanja: 1.080

citiraj


Sažetak

U članku je prikazan profil tvrtke JANAF d.d. kao strateški značajne hrvatske naftne kompanije koja obavlja djelatnosti transport nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, ali koja ima i strateški značaj u energetici Jugoistočne i Srednje Europe te EU jer već trideset i pet godina pridonosi sigurnosti opskrbe potrošača naftom, te omogućava rafinerijama da dobavljaju naftu iz dva pravca, iz pravca Omišlja (tj. Mediterana) i iz pravca Mađarske (tj. naftovoda Družba).
Posljednjih godina kompanija je diverzificirala svoje poslovanje izgradnjom spremničkih kapaciteta za skladištenje obveznih zaliha nafte i naftnih derivata. Time je dodatno doprinijela povećanju sigurnosti opskrbe potrošača jer je namjena obveznih zaliha da se koriste u kriznim situacijama, a prema procedurama EU.
Daljnji razvoj kompanije sagledava se kroz projekte skladištenja, zatim povećanjem transporta nafte i skladištenja te razvojem kompatibilnih projekata, koji se predviđaju realizirali u suradnji sa strateškim partnerima. Pri tome je snaga i konkurentska prednost JANAF u raspoloživim kapacitetima i infrastrukturi, povoljnom geostrateškom energetskom položaju koji omogućava opskrbu naftom i derivatima nafte iz zemalja Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike, kaspijske regije, Rusije, i dr.

Ključne riječi

naftovod JANAF; transport nafte; skladištenje nafte i naftnih derivata; Jugoistočna; Srednja Europa; projekt od zajedničkog interesa EU

Hrčak ID:

132897

URI

https://hrcak.srce.hr/132897

Datum izdavanja:

10.6.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.503 *