Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Dugi život beneventanske tradicije: odnos između beneventanskog pontifikala iz Kotora i gotičkog pontifikala iz Dubrovnika

Richard F. Gyug ; Fordham University, The Jesuit University of New York, SAD


Puni tekst: engleski pdf 1.933 Kb

str. 171-189

preuzimanja: 557

citiraj


Sažetak

Malo istraživani vatikanski kodeks Burghes.14 po tipu liturgijske knjige predstavlja pontifikal pisan goticom i datiran na kraj 13. i početak 14. stoljeća. Njegov sadržaj nam svjedoči da je pisan za uporabu u Dubrovniku. Dokaz ove hipoteze su i dva orda koja nalazimo u pontifikalu, te spomen imena sv. Vlaha zaštitnika Dubrovnika, koji se nalazi u litanijama i zavjetima novozaređenih biskupa.
Kodeks je primjer pontifikala „Rimske kurije“ iz 13. stoljeća, koji je kopiran i prepisivan i u kasnijim stoljećima. Zanimljivo je da su tek nešto više od polovice sedamdeset pontifikalnih ordinesa nepromijenjeni ordinesi Rimskog pontifikala. Ostatak je mješavina elemenata pontifikala “Rimske kurije“, lokalnih orda, Rimsko-njemačkih orda, rimskih orda iz 12. stoljeća i lokalnih tekstova.
Tako, primjerice, pontifikal sadrži dva obrasca Posvete crkve: rimski i obrazac „secundum Dalmatinos“. Mnogi od orda (redoslijeda) su bili izvorno ponešto drugačiji i stoga su bili jako označeni kroz brisanja i opetovana prepisivanja, ali i kroz marginalije, kako bi se usuglasile s knjigama Rimske kurije.
No, vrlo su rijetko ove prilagodbe prepisivača zadirale u promjenu redoslijeda ceremonija, molitava ili blagoslova. Ma koliko god liturgija bila lokalna, ona je još uvijek bila vrlo „rimska“.
Lokalna tradicija pisanja rubrika je na mnogim mjestima promijenjena. Tek je nekolicina rubrika ostala, tako da se u usporedbi može točno vidjeti ono što je mijenjano.
Posebno su upečatljive rubrike koje nalazimo još samo u kotorskom lekcionaru-pontifikalu iz 12. stoljeća, koji se danas čuva u St. Petersburgu (BRAN, F. 200). Kotorski pontifikal je pisan beneventanskim pismom i predstavlja osebujan spoj rimskih, beneventanskih i normanskih orda s brojnim prilagodbama lokalnoj tradiciji.
Usporedba redoslijeda zaređivanja iz kasnijeg dubrovačkog pontifikala s ranijim kotorskim, pokazuje istaknutu liturgijsku tradiciju lokalnog predznaka i kontinuitet dvaju regionalnih rukopisa: prvog (dubrovačkog), beneventanskog i drugog, gotičkog (kotorskog) pontifikala.

Ključne riječi

Vatikan, BAV, Burghes. 14.; St Petersburg, BRAN, F. 200; Dubrovački pontifikal; Kotorski lekcionar-pontifikal; Pontifikal Rimskog dvora iz 13. stoljeća; liturgija; Dalmacija; rukopisi

Hrčak ID:

133547

URI

https://hrcak.srce.hr/133547

Datum izdavanja:

13.11.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.327 *