Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Križobolja i umjetni disk (TDR) slabinskog dijela kralježnice

Vladimir KOVAČ ; Odjel za ortopediju, Klinička bolnica¨Dubrava¨ Zagreb
Dubravka SRDOČ ; Zavod za radiologiju Klinička bolnica¨Dubrava¨ Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 170 Kb

str. 25-32

preuzimanja: 803

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 170 Kb

str. 25-32

preuzimanja: 1.776

citiraj


Sažetak

Usprkos odličnim ranim rezultatima spinalne fuzije u liječenju križobolje, kasniji rezultati upućuju na relativno skroman uspjeh (30 – 50 % dobrih rezultata). Cilj rada je prikazati rezultate totalne artroplastike intervertebralnog diska kao alternative spinalnoj fuziji.
Od siječnja do listopada 2003. god. endoproteza Maverick ugrađena je kod sedam bolesnika, a od listopada 2006. do siječnja 2008. implantati Flexicore kod 13 bolesnika. Svi su bolesnici bili u dobi od 28 do 50 godina, a operirani su minimalno invazivnim retroperitonealnim ili transperitonealnim pristupom.
Indikacije su bile: degenerativna spondilolisteza, primarni instabilitet, bolna diskartroza. Najčešća je indikacija bila uporna invalidizirajuća križobolja nakon diskektomije. Svi su bolesnici imali udružene degenerativne promjene na više susjednih razina, te nisu bili dobra indikacija za fuziju. Kriterij za operaciju bila je najmanje jednogodišnja križobolja. Prosječna hospitalizacija trajala je pet dana.
Grupa Maverick (N= 8). Rani rezultati: na razini L4-5 postoperativno nije bilo ni križobolje ni ishijalgije, a nakon svih operacija na razini L5-S1 zaostale su manje ili više izražene križobolje i bilateralne ishijalgije. Zbog greške u instrumentaciji u jednom je slučaju došlo i do protrudiranja koštanih fragmenata u spinalni kanal. Kod dvaju bolesnika tegobe su prestale nakon godinu dana. Kod jednog se godinu i pol nakon operacije pojavio metastatski tumor. Grupa Flexicore (N=13): U svim je slučajevima odstranjene su sve tegobe (sedam stanja nakon diskektomije, jedna deg. spondilolisteza, jedna hemisakralizacija, četiri primarna deg. instabiliteta). U dva slučaja bila je potrebna dodatna stražnja dekompresija zbog iritacije korijena ostatkom diska.
Čini se da je TDR efikasna metoda u liječenju umjerenog instabiliteta diska i neuspješnih diskektomija. Osteohondrotični, negibljivi i bolni disk može se mobilizirati i rasteretiti dinamičko opterećenje susjednih degeneriranih segmenata. Rehabilitacija je kraća u usporedbi s fuzijom. Komplikacije se mogu ubrojiti u tzv. krivulju učenja.
Ugradnja implantata Flexicore manje je zahtjevan zahvat, s manjim operacij-skim rizikom. Suboptimalna insercija implantata, čini se, ne utječe na rane rezultate liječenja. Krivulja učenja je od kritičnog značenja za uspješnost operacijskog liječenja. Svi bolesnici s umjetnim kukom imali su kraću rehabilitaciju i bolji klinički rezultat od rezultata publiciranih o lumbalnoj fuziji. Čini se da je umjetni kuk sredstvo izbora u liječenju polisegmentalnih bolnih sindroma lumbalne kralježnice u usporedbi s drugim nefuzijskim operacijama kralježnice te u usporedbi s fuzijama kralježnice.

Ključne riječi

križobolja; operacijsko liječenje; umjetni disk

Hrčak ID:

135258

URI

https://hrcak.srce.hr/135258

Datum izdavanja:

13.6.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.507 *