Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Smrzavanje i otapanje uzoraka mlijeka prije nacjepljivanja na hranjivu podlogu poboljšava dijagnosticiranje stafilokoknog mastitisa u krava.

Faruk Pehlivanoglu ; Mehmet Akif Ersoy University, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Microbiology, Burdur, Turkey
Hakan Yardimci ; Ankara University, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Microbiology, Ankara, Turkey
Hulya Turutoglu ; Mehmet Akif Ersoy University, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Microbiology, Burdur, Turkey


Puni tekst: engleski pdf 119 Kb

str. 59-65

preuzimanja: 1.037

citiraj


Sažetak

Zbog osobina uzročnika dijagnostika stafi lokoknog mastitisa ponekad može biti otežana. Radi poboljšanja dijagnostike u ovom je istraživanju istražen učinak smrzavanja i otapanja pretraživanih uzoraka mlijeka prije provođenja standardnog postupka uzgoja uzročnika. Svaki od 228 uzetih uzoraka mlijeka kod kliničkog i supkliničkog mastitisa bio je nacijepljen na krvni agar sa 7 % ovčje krvi izravno te nakon postupka smrzavanja i otapanja. Rezultati uzgoja obaju postupaka bili su uspoređeni na osnovi broja vimena pozitivnih na stafilokoke i broja poraslih bakterijskih kolonija. Kod izravnog nacjepljivanja Staphylococcus spp. bio je izdvojen iz 91 uzorka mlijeka. Nakon smrzavanja i otapanja Staphylococcus spp. bio je izdvojen iz još 11 uzoraka, koji su bili negativni kod izravnog nacjepljivanje bez prethodnoga smrzavanja i otapanja. Broj vimena pozitivnih na Staphylococcus spp. bio je statistički značajno različit između tih dvaju pretraživanih postupaka. Razlike u broju kolonija izolata bile su također statistički značajne između rabljenih postupaka kod dijagnosticiranja kliničkog i supkliničkog mastitisa. Boljim se pokazao postupak prethodnog smrzavanja i otapanja uzoraka mlijeka. Rezultati upućuju na zaključak da smrzavanje i otapanje uzoraka mlijeka prije nacjepljivanja na hranjivu podlogu ima prednosti s obzirom da se taj postupak pokazao osjetljivijim za dokazivanje stafilokoka kod pojave mastitisa u mliječnih krava.

Ključne riječi

govedo; mastitis; mlijeko; smrzavanje; Staphylococcus spp

Hrčak ID:

135269

URI

https://hrcak.srce.hr/135269

Datum izdavanja:

23.2.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.706 *