Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Lada i Ljeljo u folkloristici Hrvata i slavenskom kontekstu

Marko Dragić orcid id orcid.org/0000-0001-5362-6814 ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 443 Kb

str. 43-62

preuzimanja: 3.227

citiraj


Sažetak

U slavenskoj mitologiji Lada je božica proljeća, mladosti i plodnosti, a njezin sin Ljeljo bog je ljubavi. U čast tih božanstava do pedesetih godina dvadesetoga stoljeća Hrvati su izvodili ophode, obrede i pjesme. Međutim, ti su obredi i pjesme kao i drugi usmeno-književni oblici ostali u narodnom pamćenju. Mnoge su obredne lirske pjesme sačuvale arhetipske oblike. Neke su od njih svojom strukturom bliske
usmeno-retoričkim oblicima. Te pjesme pripadaju magijskoj književnosti. Jezične su karakteristike tih pjesama: ritmičnost, simboličnost, slikovitost, metaforičnost, alegoričnost i emocionalnost.
Neki su, dakle, običaji i obredi sačuvani u zapisima, ali ih je još više sačuvano u narodnom pamćenju. Kultni ansambl Lado od 1949. godine njeguje tradicijsku kulturu u domovini i svijetu. Općenito se može reći da je sa samostalnošću Republike Hrvatske došlo i do oživljavanja hrvatske tradicijske kulture i zanimanja za usmenu književnost. Mnoga kulturno-umjetnička društva oživljavaju starinske običaje. Mnoga su kulturno--umjetnička društva revitalizirala drevne ophode ladarica i ljelja.

Ključne riječi

Lada; Ljeljo; ophodi; obredi; magijske pjesme

Hrčak ID:

136243

URI

https://hrcak.srce.hr/136243

Datum izdavanja:

10.3.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.192 *