Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ODRŽIVI RAZVITAK I DRUŠTVENE PROMJENE. Prilozi rekonceptualizaciji današnjeg tipa razvitka

Vladimir Lay ; Institut za društvena istraživanja, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 20.147 Kb

str. 1-18

preuzimanja: 557

citiraj


Sažetak

Predmet ovog članka je koncept održivog razvitka (sustainable development) i društvene promjene koje su temeljne pretpostavke postupnog ostvarivanja takvog tipa razvitka. Polazimo od hipoteze da je koncept industrijskog razvitka koji je računao s neograničenim trošenjem prirodnih bogatstava došao svojem kraju, a da je koncept održivog razvitka (koji način i tempo razvitka podređuje očuvanju fizičke i prirodne osnove života) onaj koncept koji nudi izlaze iz globalnog (ekološkog) ćorsokaka. Taj koncept također uzimamo kao teorijski osnov za određenje proekoloških, odnosno antiekoloških orijentacija i praksi aktera.
U prvom dijelu rada sažeto je elaborirana uloga (društveno-humanističkih) znanosti u konceptualizaciji i operacionalizaciji tog koncepta. Predmet drugog dijela je analiza pojma održivog razvitka te objašnjenje vrijednosnog horizonta tog koncepta. U trećem dijelu prezentiran je sustavni prikaz društvenih promjena u društvenom i tehničkom podsustavu koje su pretpostavka da taj koncept razvitka zaživi. Posljednji dio bavi se određenjem proekoloških, odnosno antiekoloških stavova i ponašanja na temelju kriterija impliciranih u konceptu održivog razvitka.
Promjena odnosa prema prirodnim bogatstvima i biosferi kao temeljnoj potki života i razvitka središnji je kriterij rekonceptualizacije današnjeg tipa razvitka i temeljni kriterij za određenje tipa ekološke orijentacije i ekoloških praksi. U radu je prezentiran niz kriterija održivosti koji mogu poslužiti kao polazišni elementi za operacionalizaciju nacionalne strategije održivog razvitka.

Ključne riječi

društveni razvitak; društvena promjena; ekološke orijentacije; održivi razvitak; održivost

Hrčak ID:

136606

URI

https://hrcak.srce.hr/136606

Datum izdavanja:

15.1.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 1.435 *