Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5552/drind.2015.1412

Obilježja procesa obrade na horizontalnoj tračnoj pili trupčari pri piljenju zamrznute bukovine

Mikuláš Siklienka ; Tehničko sveučilište u Zvolenu, Fakultet drvne tehnologije, Zvolen, Republika Slovačka
Richard Kminiak ; Tehničko sveučilište u Zvolenu, Fakultet drvne tehnologije, Zvolen, Republika Slovačka
Filip Argay ; Tehničko sveučilište u Zvolenu, Fakultet drvne tehnologije, Zvolen, Republika Slovačka
Branimir Šafran ; Sveučilište u Zagrebu, Šumarski fakultet, Drvnotehnološki odsjek, Zagreb, Hrvatska
Igor Đukić ; Sveučilište u Zagrebu, Šumarski fakultet, Drvnotehnološki odsjek, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 1.354 Kb

str. 41-48

preuzimanja: 1.067

citiraj


Sažetak

U radu se iznose rezultati istraživanja obilježja procesa piljenja bukovih prizmi na horizontalnoj tračnoj pili trupčari proizvođača Mebor, model HTZ-1000. Za piljenje su primijenjeni listovi pila sa stlačenim i stelitiranim zubima. Proučavana je snaga potrebna za piljenje, postojanost alata, hrapavost obrađene plohe i odstupanje debljine piljenica od nominalne dimenzije, i to tijekom piljenja prizmi ukupne duljine 6000 m. Svi proučavani parametri praćeni su tijekom vremena postojanosti pojedinog lista pile. Proces trošenja zubi lista pile promatran je kao funkcija duljine puta zahvata tijekom piljenja. Također je analiziran utjecaj postupnog zatupljivanja zubi lista pile na energiju potrebnu za piljenje, na kvalitetu obrađene plohe i na odstupanje dimenzija piljenica s obzirom na nominalne vrijednosti. Uzimajući u obzir proces zatupljivanja zubi lista pile i utjecaj na promatrane parametre obrade, određeno je optimalno vrijeme zamjene lista pile. Na temelju izmjerenih parametara zaključeno je koji je način pripreme zubi pile preporučljiv za piljenje zamrznute bukovine.

Ključne riječi

horizontalna tračna pila trupčara; list tračne pile; stelitirani zubi; stlačeni zubi; trošenje oštrice alata; snaga rezanja; kvaliteta obrađene plohe

Hrčak ID:

136843

URI

https://hrcak.srce.hr/136843

Datum izdavanja:

31.3.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.551 *