Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Značenje kartografske geovizualizacije prostornih podataka u multimedijskom interaktivnom atlasnom informacijskom sustavu

Mirjanka Lechthaler
Alexandra Stadler


Puni tekst: hrvatski pdf 2.611 Kb

str. 5-18

preuzimanja: 828

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 2.611 Kb

str. 4-18

preuzimanja: 442

citiraj


Sažetak

Atlasni informacijski sustavi (Atlas Information Systems - AIS) još su u procesu razvoja. Ponajviše se bave funkcionalnostima, ali se često ne koncentriraju na aspekte vizaulizacije. Prema tome, rješenja variraju od čistih implementacija GIS-a bez kartografskih svojstava do sustava koji su jednostavno utemeljeni na skeniranim kartama i koji ignoriraju tehnička ograničenja zaslona kao izlaznog medija.
Upotreba čitljive kartografike u multimedijskim i interaktivnim AIS-ima (MI-AIS) koji su prilagođeni tehničkim zahtjevima izlaznog medija jedan je od glavnih kriterija za prihvaćanje od strane korisnika. Danas MI-AIS mora biti hibridni sustav. Hibridni sustav oslanja se na kartografski poboljšanu kartografiku primjerenu i za vizualizaciju na zaslonu i za tisak visoke kvalitete. Uspostavom povezanosti između tih dvaju medija trebalo bi dobiti metodu proizvodnje odgovarajućih papirnatih karata visoke grafičke kvalitete kao sastavnog dijela sustava.
U radu se raspravlja o rezultatima istraživanja na Tehničko sveučilištu u Beču, do kojih je došla Istraživačka skupina za kartografiju. Rad se bavi tehničkim ograničenjima zaslona kao izlaznog medija, prilagodbom kartografike te međuovisnostima između razlučivosti izlaznog medija i mjerila.
Kartografike za zaslon i tisak razlikuju se u vizualizaciji ovisno o razlučivosti izlaznog medija. Veći grafički prikaz karte na zaslonu može se otisnuti u odgovarajućem manjem mjerilu s visokom grafičkom kvalitetom. Za primjer je uzeta upotrebljivost odgovarajućih grafičkih prikaza karte za vizualizacije na zaslonu u mjerilima 1:250 000 i 1:1 000 000.

Ključne riječi

multimedija; interaktivnost; atlasni informacijski sustav; kartografika; vizualizacija

Hrčak ID:

13173

URI

https://hrcak.srce.hr/13173

Datum izdavanja:

15.6.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.390 *