Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.3935/rsp.v22i1.1217

Siromaštvo i socijalna isključenost u Makedoniji, Srbiji i Hrvatskoj: stanje i mjere

Maja Gerovska-Mitev orcid id orcid.org/0000-0003-3854-5199 ; Department of Social Work and Social Politics, Faculty of Philosophy, Ss. Cyril and Methodius University


Puni tekst: hrvatski pdf 499 Kb

str. 81-94

preuzimanja: 1.023

citiraj


Sažetak

U radu se raspravlja o situaciji i razlikama povezanim sa siromaštvom, materijalnom deprivacijom i socijalnom isključenošću na temelju statističkih podataka iz istraživanja o dohotku i životnim uvjetima (Study on Income and Living Conditions – SILC) u Makedoniji, Srbiji i Hrvatskoj. Države analizirane u radu odabrane su zbog sličnog nasljeđa sustava socijalne zaštite, ali i zato što imaju različit status u odnosu na Europsku uniju: jedna je država članica (Hrvatska), jedna država kandidat u tijeku pregovora (Srbija), a jedna država kandidat bez pregovora (Makedonija). Osim što se u radu uspoređuju i analiziraju sličnosti i razlike u pogledu stope siromaštva, materijalne deprivacije i ranjivih skupina u tri države, isto se tako analiziraju mjere država u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Pritom se posebno naglašava korelacija s ciljevima EU2020.
Komparativni podatci iz SILC istraživanja pokazuju da je opseg siromaštva i socijalne isključenosti vrlo visok u sve tri države, no određene razlike ukazuju na različite dimenzije siromaštva koje postoji u tim državama. Dok Hrvatska spade u države članice EU u kojima je dohodovno siromaštvo više od opsega materijalne deprivacije, Srbija i Makedonija imaju obratni trend i spadaju u manju skupinu država EU (Bugarska, Rumunjska, Latvija i Mađarska) u kojima je materijalna deprivacija naglašenija od dohodovnog siromaštva. Iako se mjere usmjerene na borbu protiv siromaštva i socijalne isključenost podudaraju s EU2020 ciljevima, neki su nedostatci još uvijek zamjetni u sve tri države: nedostatak revizije ciljeva, nedostatak integriranog pristupa među ciljevima, kao i nedostatak profiliranja ranjivih skupina koje se namjerava izdići iz siromaštva. U radu se naglašavaju neki nedostaci EU SILC podataka za analizu siromaštva u tri države, te se daju preporuke za mjere za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Makedoniji, Srbiji i Hrvatskoj utemeljene na dokazima.

Ključne riječi

siromaštvo; materijalna deprivacija; socijalna isključenost; EU SILC; Europa 2020; Makedonija; Srbija; Hrvatska

Hrčak ID:

137090

URI

https://hrcak.srce.hr/137090

Datum izdavanja:

27.3.2015.

Podaci na drugim jezicima: hrvatski

Posjeta: 2.191 *