Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PERCEPCIJA KONKRETNIH OBLIKA UGROŽAVANJA I ZAGAĐIVANJA ČOVJEKOVE OKOLINE NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Aleksandar Racz ; Zavod za zaštitu zdravlja grada Zagreba - Sektor za zdravstvenu ekologiju


Puni tekst: hrvatski pdf 9.807 Kb

str. 179-188

preuzimanja: 359

citiraj


Sažetak

Rad iznosi rezultate ekološko-epidemiološkog istraživanja percepcije konkretnih tendencija ugrožavanja i zagađivanja čovjekove okoline, provedenog na dvije različito ugrožene mikrolokacije u gradu Zagrebu.
Ispitanici su vrlo kritički uočavali različite oblike i manifestacije zagađivanja u raznim medijima okoline. Nasuprot tomu, shvaĆanje uzroka i moguĆih posljedica zagađivanja kod veĆine ispitanika gotovo uopĆe nije bilo osviješteno.
Analiza utjecaja pojedinih obilježja ispitanika na formiranje iskazanih stavova pokazala je da oni koji žive u ekološki ugroženijoj sredini i rade u zagađenijoj radnoj okolini izoštrenije i kritičkije percipiraju zagađivanje okoline no ostali.
Svijest o uzrocima i posljedicama nije proporcionalno vezana uz stupanj zagađenosti okoline ispitanika, veĆ se određuje drugim obilježjima, dijelom i vrstom djelatnosti koju ispitanici obavljaju. Razlike u dobi i spolu nisu se pokazale značajnim u stvaranju razlika u izraženim stavovima, dok se utjecaj razlika u podrijetlu i obrazovanju ispitanika pokazao značajnim samo pri procjeni ekološke i ekonomske prihvatljivosti gradnje spalionica - obrazovaniji ispitanici podrijetlom iz Zagreba kritičniji su u ocjeni njihove prihvatljivosti od manje obrazovanih ispitanika iz manjih gradova.

Ključne riječi

percepcija ekoloških problema; ugrožavanje i zagađivanje čovjekove okoline

Hrčak ID:

137532

URI

https://hrcak.srce.hr/137532

Datum izdavanja:

15.4.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 999 *